Life & Arts Τρίτη 14/09/2021, 10:29
TECH - SCIENCE

Apple: «Τρέχει» να μπλοκάρει λογισμικό κατασκοπείας

Apple: «Τρέχει» να μπλοκάρει λογισμικό κατασκοπείας

Σε ένα «μπάλωμα» που μπλοκάρει προς το παρόν το λογισμικό κατασκοπείας «zero click» προχώρησε η Apple για να προσtατεύσει τα iPhones, iPads και άλλες συσκευές της. Ανεξάρτητοι ερευνητές εντόπισαν το κενό ασφαλείας, που επιτρέπει σε χάκερς να έχουν πρόσβαση στις συσκευές μέσω της υπηρεσίας iMessage ακόμη και εάν οι χρήστες δεν κάνουν κλικ πάνω στο λινκ ή το έγγραφο. 

Το πρόβλημα επηρεάζει όλα τα λειτουργικά συστήματα του τεχνολογικού γίγαντα, όπως μεταδίδει το BBC. Το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο ήταν το πρώτο που έφερε στο φως το πρόβλημα, που προσβάλλει όλες τις συσκευές της Apple, συμπεριλαμβανομένων των iPhones, Macs και Apple Watches. 

The researchers said that the previously unknown vulnerability affected all major Apple devices, including iPhones, Macs and Apple Watches. Σύμφωνα με το Citizan Lab ήδη το λογισμικό κατασκοπείας «φυτεύτηκε» μεταξύ άλλων στο iPhone Σαουδάραβα ακτιβιστή, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η ισραηλινή ομάδα χάκερ NSO ήταν πίσω από την επίθεση. 

Σε δήλωσή της στο Reuters η NSO δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από το κακόβουλο λογισμικό, αναφέροντας απλώς ότι «θα συνεχίσει να παρέχει σε υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής του νόμου ανά τον κόσμο τεχνολογίες που πολεμούν την τρομοκρατία και το έγκλημα και σώζουν ζωές». 

Ειδικοί ασφαλείας τόνισαν πως αν και η ανακάλυψη είναι σημαντική, οι περισσότεροι χρήστες των συσκευών της Apple δεν θα πρέπει να ανησυχούν γιατί τέτοιου είδους επιθέσεις είναι απολύτως στοχευμένες και όχι μαζικές. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News