Life & Arts Δευτέρα 27/05/2024, 08:00
TECH - SCIENCE

Όχι πια smartphones: Κάποιοι θέλουν «χαζά» τηλέφωνα – Αλλά ποιος θα τα φτιάξει;

Όχι πια smartphones: Κάποιοι θέλουν «χαζά» τηλέφωνα – Αλλά ποιος θα τα φτιάξει;

Πέρασαν 17 χρόνια από τότε που το iPhone μπήκε στη ζωή μας, μια συσκευή που ελέγχεται από την οθόνη αφής, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή και τις προσδοκίες μας από τα smartphones, τα λεγόμενα «έξυπνα» τηλέφωνα.

Σχεδόν μια ολόκληρη γενιά έχει μεγαλώσει και δεν έχει γνωρίσει ποτέ ζωή χωρίς smartphone. Πλέον οι καταναλωτές αναγνωρίζουν τα καλά και τα κακά αυτών των συσκευών στη ζωή τους, τόσο από επιστημονικές μελέτες, όσο και από προσωπικές εμπειρίες.

Πολλοί άνθρωποι έχουν επίγνωση του «να έχουν τον κόσμο στα χέρια τους» και μάλιστα απορρίπτουν τους τρόπους με τους οποίους αυτά τα τηλέφωνα μπορούν να αποσπάσουν τη συγκέντρωσή τους, να επηρεάσουν τον ύπνο και να επιδεινώσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μια νέα ανάγκη προέκυψε από την αντίδραση εφήβων, των αυτοαποκαλούμενων νεο-Λουδιτών, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των τεχνολογικά αγχωμένων, οι οποίοι αναζητούν τηλέφωνα με λιγότερα χαρακτηριστικά. Οι ειδικοί του κλάδου πάντως μιλούν για επισφαλή περιθώρια κέρδους και μια ασταθή αγορά γύρω από αυτή την εξειδικευμένη ανάγκη.

Τηλέφωνα με βασικές λειτουργίες

Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να επιστρέψουν σε μια εποχή όπου τα τηλέφωνα είχαν μόνο βασικές λειτουργίες, όπως κλήσεις, μηνύματα και ξυπνητήρια, τα λεγόμενα dumbphones ή «χαζά» τηλέφωνα.

Μεταξύ αυτών είναι γονείς οι οποίοι το βρίσκουν ως λύση προκειμένου να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τους περισπασμούς ενός smartphone. Άλλη κατηγορία είναι οι ηλικιωμένοι που θέλουν κάτι απλό στη χρήση, εργαζόμενοι σε βαριές βιομηχανίες όπως οι κατασκευές, γεωργοί, άνθρωποι που χρειάζονται ανθεκτικές συσκευές και όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τη μέση τιμή ενός smartphone, η οποία συχνά υπερβαίνει τα 450 ευρώ. 

Πολλοί λένε ότι το αίσθημα του να είναι μονίμως συνδεδεμένοι, διάβρωσε την αίσθηση ευεξίας τους. Ωστόσο, η μετάβαση σε μια απλούστερη τηλεφωνική συσκευή αποδείχθηκε δυσκολότερη στην πράξη.

Μικρή αγορά

Αν και μικρή, υπάρχει ήδη αγορά για τα dumbphones. Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία του Αυγούστου 2023 από την Counterpoint Research δείχνουν ότι τα feature phones – ένας τύπος βασικού dumbphone με μειωμένες δυνατότητες – αποτελούν μόλις το 2% της αγοράς κινητών τηλεφώνων. Μπορεί να είναι μικρό το ποσοστό, αλλά μεταφράζεται σε πληθώρα συσκευών. Η Counterpoint εκτίμησε ότι οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων μόνο στις ΗΠΑ θα φτάσουν τα 2,8 εκατ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Παρά τη ζήτηση από μια αυξανόμενη τάση, οι κατασκευαστές τηλεφώνων έχουν ελάχιστο έως καθόλου ενδιαφέρον να προσφέρουν αυτές τις συσκευές. Με τα smartphones να αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα όλων των νέων πωλήσεων τηλεφώνων, οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν ελάχιστα οικονομικά κίνητρα για να συνεχίσουν να βγάζουν νέα dumbphones ή να ενημερώνουν τις υπάρχουσες σειρές τους.

Σύμφωνα με την Statista Market Insights, η συνολική παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων αναμένεται να αποφέρει έσοδα πάνω από 9,7 δισ. ευρώ φέτος. Πολλοί από τους τεχνολογικούς γίγαντες παράγουν γενικά έσοδα είτε από λογισμικό είτε από εξαιρετικά εξειδικευμένο υλικό για το οποίο οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλές τιμές. Έχουν επίσης πολύ διαφορετικές ροές εσόδων. Η Samsung, για παράδειγμα, κερδίζει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από το τμήμα ημιαγωγών της. Όμως αυτές οι εταιρείες έχουν ελάχιστα κίνητρα να απευθύνονται στους χρήστες «χαζών» τηλεφώνων, των οποίων οι δυνατότητες εσόδων είναι σχετικά ελάχιστες.

Μια βιώσιμη εναλλακτική λύση;

Πέρα από τα επισφαλή περιθώρια κέρδους, υπάρχει και η πτυχή ότι η τεχνολογία με την οποία λειτουργούν αυτές οι συσκευές θα είναι τόσο ξεπερασμένη που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Για παράδειγμα, οι χρήστες dumbphone σε όλο τον κόσμο θα είναι άτυχοι αν τα δίκτυα 2G και 3G που υποστηρίζουν τη λειτουργικότητά τους εξαφανιστούν εντελώς. Επιπλέον, πολλές θέσεις εργασίας – ακόμη και χαμηλόμισθες – απαιτούν από τους εργαζόμενους να έχουν μαζί τους τηλέφωνα με δυνατότητες εφαρμογών. 

Ο τρόπος να είναι οικονομικά βιώσιμες οι εταιρείες, θα ήταν να αναπτύξουν μια εξειδικευμένη premium μάρκα, ένα είδος σύγχρονης εκδοχής του feature phone.

Η εταιρεία Light με έδρα τη Νέα Υόρκη δημιουργεί προσαρμόσιμα «Light Phones» που ελαχιστοποιούν την έκθεση στο διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλους περισπασμούς, χωρίς τα τηλέφωνά της να είναι αντι-τεχνολογικά.

Μια τέτοια συσκευή κοστίζει επί του παρόντος 299 δολάρια, μέγεθος συγκρίσιμο με μοντέλα smartphone χαμηλής ή μεσαίας κατηγορίας. Είναι μια υψηλή τιμή για ένα dumbphone, αλλά και ο μόνος τρόπος για την εταιρεία να καταστήσει ένα εξειδικευμένο προϊόν οικονομικά βιώσιμο.

Νωρίτερα φέτος, η ελβετική μάρκα Punkt παρουσίασε επίσης ένα απλοποιημένο smartphone για περίπου 700 ευρώ. Η Punkt έχει στραφεί προς την προσέγγιση του πολυτελούς dumbphone το 2015, το οποίο έμοιαζε με iPhone, αλλά πραγματοποιούσε μόνο κλήσεις, έστελνε μηνύματα κειμένου και διέθετε ημερολόγιο και ρολόι. Η ιδέα δεν απογειώθηκε.

Ομαλή μετάβαση

Οι νέες συσκευές θα πρέπει να ανταγωνιστούν άλλα επιχειρηματικά μοντέλα που προορίζονται να προσελκύσουν χρήστες που θέλουν να απογαλακτιστούν από την ψηφιακή τους εξάρτηση, μεταβατικά.

Αυτή είναι η στρατηγική της Ghost Mode με έδρα τις ΗΠΑ. Αντί να πουλάει το δικό της τηλέφωνο, η εταιρεία ουσιαστικά επαναπρογραμματίζει ένα smartphone Google Pixel 6a σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πελάτη, με όλες τις εφαρμογές που χρειάζεται και το Ghost Mode κλειδώνει το τηλέφωνο σε αυτές τις ρυθμίσεις. 

Παρά αυτούς τους νέους παίκτες και το αυξημένο ενδιαφέρον για τα πιο χαζά τηλέφωνα, η επιτυχία εξακολουθεί να είναι επισφαλής. Η Bullitt, για παράδειγμα, η εταιρεία κατασκευής του CAT S-22 κατέρρευσε σχετικά γρήγορα. 

Επί του παρόντος είναι περισσότερο στο χέρι των χρηστών η απεξάρτηση από τη μόνιμη σύνδεση αλλά και στις εταιρείες να προβούν σε μια ομαλή μετάβαση προς όφελος και των δύο πλευρών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το bbc

Διαβάστε επίσης:

Η συσκευή που έσωσε τη μουσική αλλά πέθανε άδοξα

Μη με ξυπνάς απ’ τις 6, αλλά κάποια ξυπνητήρια iPhone δεν χτυπούν ποτέ

Το παρασκήνιο μιας μεγάλης εφεύρεσης – Ο ήρωας κόμικ που «γέννησε» το κινητό τηλέφωνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News