Life & Arts Δευτέρα 10/04/2023, 12:22
TECH - SCIENCE

DW: Η Γερμανία αναζητεί στελέχη πληροφορικής

Γερμανικές επιχειρήσεις αναζητούν όλο και περισσότερα στελέχη πληροφορικής

DW: Η Γερμανία αναζητεί στελέχη πληροφορικής

Ο Αγκουστίν Νορμάνιο σπούδασε πληροφορική στη Γκάνα. Μόλις πήρε το πτυχίο του άρχισε να στέλνει βιογραφικά, αναζητώντας μία δουλειά που να ανταποκρίνεται στα επαγγελματικά προσόντα του. Στην αρχή στάθηκε άτυχος. «Ήθελα μια δουλειά στις νέες τεχνολογίες και έστειλα άπειρα βιογραφικά, αλλά όλοι μου έλεγαν ότι χρειάζεται ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα προϋπηρεσίας» αναφέρει ο ίδιος στην Deutsche Welle. Μέχρι που ένας φίλος του σύστησε τη γερμανική εταιρεία AmaliTech, με έδρα την Κολωνία.

Έναν χρόνο μετά την πρώτη επαφή, ο Νορμάνιο ολοκληρώνει τη μετακπαίδευσή του σε μηχανικό πληροφορικής. Στόχος του είναι τώρα να πιάσει δουλειά στη γερμανική εταιρεία ώστε να εξασφαλίσει ένα σταθερό εισόδημα. Θεωρητικά μπορεί να το κάνει αυτό δουλεύοντας εξ αποστάσεως χωρίς να εγκαταλείψει την πατρίδα του.

Ένας άλλος νεαρός Αφρικανός που ήδη εργάζεται για την AmaliTech είναι ο Μπιλάλ Αμπουμπακάρι. Τον είχαν εντοπίσει στο campus του πανεπιστημίου πριν ακόμη πάρει το πτυχίο του. «Σου παρέχουν μία πολύ καλή εποπτεία για τον κλάδο, είσαι ενημερωμένος για όλες τις σύγχρονες εξελίξεις», λέει. «Πιστεύω ότι αν σου δώσουν μία πρώτη ευκαιρία στην AmaliTech μπορείς να συνεχίσεις παντού».

Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι αποστολή της είναι να δικτυώνει στελέχη πληροφορικής με υψηλή εξειδίκευση από τη Γκάνα και τη Ρουάντα με πελάτες σε όλον τον κόσμο. Θεωρεί ότι η «επόμενη γενιά» ειδικών της πληροφορικής εκπαιδεύεται αυτή τη στιγμή στην Αφρική και ότι αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει και τη Γερμανίανα αντιμετωπίσει τις σημαντικές ελλείψεις εργαζομένων στον κλάδο της πληροφορικής.

Θεραπεία για το brain drain

Ο Έκχαρντ Μπόντε, συνεργάτης του Ινστιτούτου της Παγκόσμιας Οικονομίας με έδρα το Κίελο (IfW) βλέπει μόνο πλεονεκτήματα σε αυτό το εργασιακό μοντέλο. «Θεωρώ ότι η Αφρική έχει ένα τεράστιο δυναμικό ώστε να μετριαστούν οι σημερινές ελλείψεις στην αγορά εργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την ανάθεση εργασιών στο εργατικό δυναμικό άλλων χωρών, όπως κάνει η εταιρεία AmaliTech, είτε με προσέλκυση στελεχών από τις χώρες αυτές στη Γερμανία».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού Συνδέσμου Εταιρειών Υψηλής Τεχνολογίας (Bitkom) στη Γερμανία λείπουν σήμερα περίπου 137.000 στελέχη πληροφορικής. Ιδιαίτερα ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για μία «απασχόληση εξ’αποστάσεως» και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες, όπως επισημαίνει ο Νατζίμ Αζαχάφ, ερευνητής για θέματα μετανάστευσης στο Ίδρυμα Bertelsmann. «Από τη μία πλευρά έχουμε περισσότερα διαθέσιμα στελέχη σε όλον τον κόσμο», λέει ο ίδιος στην Deutsche Welle, «ενώ από την άλλη πλευρά αποφεύγουμε τις δυσμενείς συνέπειες του brain drain στις αφρικανικές χώρες. Θεωρώ μάλιστα ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπου τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα για όλους».  

Όλο και πιο σημαντικά τα soft skills

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου η πολυπληθής γενιά των «μπέιμπι μπούμερ» βγαίνει στη σύνταξη και οι επόμενες γενιές δεν μπορούν να αναπληρώσουν το κενό,  η Αφρική παρουσιάζει ένα «δημογραφικό πλεόνασμα» που μπορεί να αξιοποιηθεί, επισημαίνουν οι ειδικοί. Οι σπουδές αποτελούν ασφαλώς μία καλή βάση, αλλά ο Σαλαμί Σουλεϊμάν, εκπαιδευτής στην AmaliTech, επισημαίνει και κάτι άλλο: «Σε αυτές τις δουλειές είναι πολύ σημαντικά και τα αποκαλούμενα soft skills. Να μπορείς να επικοινωνείς, να προσαρμόζεσαι, να δείχνεις ευελιξία, να συνεργάζεσαι με άλλους. Σε κάποιον βαθμό μάλιστα θα έλεγα ότι αυτά τα προσόντα γίνονται ακόμη πιο σημαντικά από τις τεχνικές δεξιότητες καθεαυτές…».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News