ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οταν ο Γιάννης έγινε «ζεν μάστερ»

Οταν ο Γιάννης έγινε «ζεν μάστερ»

Το γνωστό κλισέ λέει πως «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο», στην περίπτωση ωστόσο του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των Milwaukee Bucks δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβές. Το βράδυ του Σαββάτου τα «Ελάφια» κατανίκησαν για τέταρτη συνεχή φορά τους Miami Heat και με το συνολικό 4-0 προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο των πλέι-οφ του NBA, τα οποία έχουν αρχίσει συναρπαστικά.

Πριν έναν χρόνο περίπου, στη «φούσκα» του Ορλάντο οι Bucks και ο ηγέτης τους υπέφεραν στα χέρια των Heat, μιας ατσάλινης ομάδας, η οποία τους απέκλεισε με 4-1 πριν φτάσει μέχρι τους τελικούς του NBA. Φέτος ωστόσο τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Οι αλλαγές -όχι τεράστιες αλλά σημαντικές- που επήλθαν στα ρόστερ των δύο ομάδων, τα διαφορετικά συστήματα, αλλά κυρίως η πνευματική ετοιμότητα των Bucks έγειραν την πλάστιγγα προς την άλλη πλευρά.

Αν δει κανείς τα συνολικά στατιστικά του Αντετοκούνμπο (23.5 πόντους, 15 ριμπάουντ, 7.8 ασίστ σε 36.3 λεπτά συμμετοχής) από την σειρά δεν εντυπωσιάζεται και τόσο, για τα δεδομένα πάντα του δυο φορές MVP της λίγκας.

Από την άλλη λίγα μόνο λεπτά παρακολούθησης οποιουδήποτε από τους τέσσερις αγώνες, αρκούσε για να καταλάβεις πως ο Γιάννης αυτή τη φορά αντιμετώπιζε το παιχνίδι με μια ηρεμία και υπομονή, καθοριστική για την τελική του έκβαση, ακόμα και όταν κάποιοι παίκτες των Heat προσπάθησαν φανερά να πειράξουν το μυαλό του. Ηταν σαν ο Ελληνας σταρ να πήρε ιδιαίτερα μαθήματα από τον ίδιο τον «ζεν μάστερ», Φιλ Τζάκσον, τον παλιό προπονητή του Μάικλ Τζόρνταν και του Κόμπι Μπράιντ, ο οποίος ήξερε να προετοιμάζει πνευματικά τους παίκτες του καλύτερα από τον καθένα.

Με εμπιστοσύνη στις ικανότητες των συμπαιχτών του, οι οποίοι παρεπιπτόντως έχουν ακούσει τα εξ αμάξης από επαγγελματίες και μη, σχολιαστές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, και επιδεικνύοντας μεγάλο αλτρουισμό, φανέρωσε για πρώτη φορά αυτή τη στόφα του ηγέτη που κερδίζει πρωταθλήματα. Στο μπάσκετ, όπως και στη ζωή, όταν ο ηγέτης δίνει πρώτος το παράδειγμα με τις πράξεις του, οι υπόλοιποι μπορούν να πετύχουν θαύματα.

Φυσικά ο αποκλεισμός, ακόμα και με αυτόν τον συντριπτικό τρόπο, του Miami δεν συνιστά θαύμα, παρόλο που η…«σκούπα» υπήρξε αφορμή για ένα πολύ ωραίο πικάρισμα από την πλευρά των Bucks σχετικά με όσα είχαν γραφτεί από τους αντίπαλους οπαδούς όταν η ομάδα τους ουσιαστικά τους επέλεξε ως αντιπάλους.

 

Σε χώρες με αθλητικό πολιτισμό όπως η Αμερική, τέτοιου είδους «πειράγματα» συνηθίζονται ανάμεσα στους ανταγωνιστές, δίχως κανείς να φτάνει σε ακρότητες με πανό για καρκίνους ή κόκκινα εσώρουχα στον πάγκο του αντιπάλου, όπως έχουμε δει στα μέρη μας.

Επόμενος αντίπαλος για τους Bucks θα είναι πιθανότατα οι Brooklyn Nets των «Avengers» Κέβιν Ντουράντ, Τζέιμς Χάρντεν και Καϊρί Ιρβινγκ· εναντίον τους ο Γιάννης εκτός από… ζεν, θα πρέπει να είναι επίσης τρομερός στο σκοράρισμα, αν θέλει η ομάδα του να έχει σοβαρές ελπίδες πρόκρισης. Προς το παρόν ξεκούραση για 5-6 ημέρες και λίγος ύπνος για εμάς, μέχρι να αρχίσουν και πάλι τα ξενύχτια.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News