Life & Arts Δευτέρα 28/12/2020, 20:33
ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Η Βρετανία καταπολεμά την ανθυγιεινή διατροφή 

Η Βρετανία καταπολεμά την ανθυγιεινή διατροφή 

Καμπανάκι κινδύνου στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χτύπησε η βιομηχανική ένωση των κλάδων τροφίμων και ποτών, προειδοποιώντας για «καταστροφικές συνέπειες» για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση που προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν τους εν λόγω κλάδους. 

Τα σχέδια αυτά έχουν στόχο να περιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα σούπερ μάρκετ διαφημίζουν και πωλούν είδη, όπως σοκολάτα, αναψυκτικά και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν για τους εμπόρους λιανικής πώλησης στην Αγγλία με περισσότερους από 50 υπαλλήλους και πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι τον Απρίλιο του 2022, όπως ανέφερε με σημερινή του δήλωση το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. 

Όπως ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση, οι περιορισμοί αυτοί δεν θα εφαρμόζονται σε καταστήματα μικρότερα των 600 τ.μ. και σε ειδικά καταστήματα που πωλούν σοκολατάκια ή ειδικά γλυκίσματα. 

Οι προσφορές «με την αγορά 1 προϊόντος δώρο άλλο 1» ή «στην τιμή των 2 παίρνετε 3 προϊόντα», οι οποίες θα αφορούν μη υγιεινά τρόφιμα θα απαγορεύονται τόσο στα καταστήματα, όσο και στο διαδίκτυο. Οι περιορισμοί εκτείνονται πέρα από τις σοκολάτες, τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα πατατάκια,  σε προϊόντα όπως τα αρτοσκευάσματα, τα δημητριακά, οι πίτσες, τα έτοιμα γεύματα και τα κατεψυγμένα προϊόντα, όπως το κοτόπουλο και τα ψάρια.

Οι ανθυγιεινές προσφορές δεν θα επιτρέπονται πλέον σε «καίρια σημεία», όπως τα ταμεία, οι είσοδοι καταστημάτων και στο τέλος των διαδρόμων, ενώ θα απαγορεύεται επίσης η δωρεάν ανανέωση των ζαχαρούχων αναψυκτικών στα εστιατόρια.

Τα νέα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι «η υγιεινή είναι η εύκολη επιλογή», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Τζο Τσώρτσιλ. «Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που βοηθά να τρώνε όλοι πιο υγιεινά συχνότερα είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας του έθνους», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, η οποία εκπροσωπεί τους παρασκευαστές, υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν «σκληρές οικονομικές επιπτώσεις» για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

«Οι προτεινόμενοι περιορισμοί όχι μόνο θα αυξήσουν το κόστος των τροφίμων για τις οικογένειες, αλλά θα έχουν σκληρές οικονομικές επιπτώσεις για τους κατασκευαστές τροφίμων και ποτών που ήδη είναι αντιμέτωποι με το νέο κόστος του Brexit και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρήσεων Τιμ Ο’ Ράικροφτ. 

Η Βρετανία εφάρμοσε από το 2007 περιορισμούς στην τηλεοπτική διαφήμιση ανθυγιεινών τροφίμων και εισήγαγε φόρο για τα ζαχαρούχα αναψυκτικά το 2018. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από την Covid-19.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων στην Αγγλία είναι υπέρβαροι και ένα στα τρία παιδιά εγκαταλείπουν το δημοτικό σχολείο υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία δήλωσε ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία επιβαρύνουν την Εθνική Υπηρεσία Υγείας με 6 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News