Life & Arts Κυριακή 19/06/2022, 17:24
LIFE & ARTS

Διατροφή: Γιατί ο εγκέφαλος λατρεύει τα blueberries

Διατροφή: Γιατί ο εγκέφαλος λατρεύει τα blueberries

Καταναλώνοντας τις σωστές τροφές, μπορεί κανείς να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης νευρολογικών προβλημάτων, να βελτιώσει την ψυχική του υγεία και μείνει για περισσότερη ώρα συγκεντρωμένος. Για τους λόγους αυτούς, η Δρ. Uma Naidoo, διατροφική ψυχίατρος και ακαδημαϊκός στην ιατρική του Harvard, δηλώνει πως ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς της είναι να δίνει συμβουλές σε ασθενείς για τις τροφές που οφείλουν να συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινή τους διατροφή.

Μολονότι υπάρχουν πάρα πολλά τρόφιμα τα οποία ευνοούν την υγεία του εγκεφάλου, η Δρ. Naidoo καταλήγει ότι τα μύρτιλα προσφέρουν με διαφορά τα περισσότερα οφέλη. Εξ ου και προτείνει σε όλους να τρώνε μισή με μία κούπα μύρτιλα κάθε ημέρα. Επίσης, εφόσον δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη ή συντηρητικά, εξίσου καλά είναι και τα κατεψυγμένα μύρτιλα.

Η Δρ. Naidoo μοιράζεται μέσω του CNBC τους τέσσερις σημαντικότερους λόγους για τους οποίους τα μύρτιλα είναι ιδανικά για το πρωινό:

  1. Πλούσια σε φλαβονοειδή

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες με πολλά οφέλη για την υγεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες μπορούν να μειώσουν το ενδεχόμενο εμφάνισης άνοιας, ενώ από έρευνα του 2021 προκύπτει ότι όσοι καταναλώνουν κάθε μέρα τουλάχιστον μισή μερίδα φαγητού με υψηλή ποσότητα φλαβονοειδών, παρουσιάζουν έως και 20% χαμηλότερο ρίσκο νοητικής υποχώρησης.

  1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, έναν τύπο αντιοξειδωτικού που τους προσφέρει αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα. Οι ανθοκυανίνες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα και ιδίως τον εγκέφαλο. Τα αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα μύρτιλα αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές στο σώμα και τον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα κύτταρα.

  1. Πλούσια σε σίδηρο

Όπως και τα αντιοξειδωτικά, έτσι και ο σίδηρος έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ θρέφει και τα υγιή βακτήρια στο στομάχι. Ουσιαστικά τα μύρτιλα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της μικροβιοκοινότητας και να περιορίσουν φλεγμονές στο στομάχι και τον εγκέφαλο.

  1. Περιέχουν φολικά άλατα

Πρόκειται για μία σημαντική βιταμίνη, η οποία επιτρέπει στους νευροδιαβιβαστές, τους χημικούς «αγγελιοφόρους» που βρίσκονται στον εγκέφαλο και καθορίζουν τη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες, να λειτουργούν σωστά. Έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία, την υγεία του εγκεφάλου και την γνωστική ανάπτυξη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο κανόνας του οχτάωρου καταργείται: Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε;

Θέλετε δυνατό εγκέφαλο και καλή ψυχική υγεία; Αυτές είναι οι 6 τροφές που ενδείκνυνται

Ξεχνάτε συνέχεια; 5 εύκολοι τρόποι να βελτιώσετε την μνήμη σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News