Life & Arts Κυριακή 13/03/2022, 13:12
LIFE & ARTS

Θέλετε δυνατό εγκέφαλο και καλή ψυχική υγεία; Αυτές είναι οι 6 τροφές που ενδείκνυνται

Θέλετε δυνατό εγκέφαλο και καλή ψυχική υγεία; Αυτές είναι οι 6 τροφές που ενδείκνυνται

Όπως συμβαίνει με την περίπλοκη σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, έτσι και η διατροφή και η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες – και η σύνδεση μεταξύ τους είναι αμφίδρομη: η έλλειψη σωστών διατροφικών επιλογών οδηγεί σε αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και τα προβλήματα ψυχικής υγείας με τη σειρά τους οδηγούν σε κακές διατροφικές συνήθειες.

Η ψυχίατρος, ερευνήτρια υγείας του εγκεφάλου και διατροφολόγος Δρ Ούμα Ναίντου, αποκαλύπτει ποιές είναι οι καλύτερες τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο αλλά οι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά. Θεωρεί ωστόσο ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να οξύνει τη μνήμη και να βοηθήσει τον εγκέφαλό να λειτουργήσει με μέγιστη απόδοση. Ποιές είναι οι τροφές αυτές:

Μπαχαρικά

Εκτός από την προσθήκη γεύσης, τα μπαχαρικά είναι γνωστά και για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Βοηθούν τον εγκέφαλο να καταπολεμήσει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και επομένως αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει τους ιστούς.

Ένα από τα πιο σημαντικά μπαχαρικά είναι ο κουρκουμάς, καθώς η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να μειώσει το άγχος και να αλλάξει την αντίστοιχη χημεία του εγκεφάλου, προστατεύοντας τον ιππόκαμπο.

Σημαντικό είναι επίσης το σαφράν. Το 2013, μία σειρά μελετών εξέτασε τις επιδράσεις του σαφράν στα συμπτώματα της κατάθλιψης μεταξύ των συμμετεχόντων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Σε όλες αυτές τις δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σαφράν μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Παράγονται συνδυάζοντας γάλα, λαχανικά ή άλλα ακατέργαστα συστατικά με μικροοργανισμούς όπως μαγιά και βακτήρια. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν απλό γιαούρτι με ξινολάχανο, kimchi και kombucha. Αυτές είναι όλες πηγές ζωντανών βακτηρίων που μπορούν να ενισχύσουν την υγιή λειτουργία του εντέρου και να μειώσουν το άγχος.

Στον εγκέφαλο, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα. Μελέτες έδειξαν ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο των ζώων, βελτιώνοντας τη μνήμη και επιβραδύνοντας τη γνωστική έκπτωση.

Το πλούσιο σε προβιοτικά γιαούρτι μπορεί να είναι ένα ισχυρό μέρος της διατροφής σας, με τη διαφορά όμως ότι το γιαούρτι που υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία δεν έχει τα ίδια οφέλη. 

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, η οποία βοηθά στη δημιουργία του καλύμματος που προστατεύει τους νευρώνες και βοηθά στον έλεγχο της σύνθεσης των χημικών ουσιών και των χημικών οδών που συμβάλουν στη διαμόρφωση της διάθεσης.

Έρευνα σε περισσότερους από 13.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά μαύρη σοκολάτα είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά, αρκεί να μην έχει πολλή ζάχαρη

Αβοκάντο

Έχει σχετικά υψηλές ποσότητες μαγνησίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Η πρώτη αναφορά θεραπείας με μαγνήσιο για την ταραγμένη κατάθλιψη δημοσιεύτηκε το 1921 και έδειξε επιτυχία σε 220 από τις 250 περιπτώσεις. Από τότε, αμέτρητες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με την ανεπάρκεια μαγνησίου. Αρκετές περιπτωσιολογικές μελέτες, στις οποίες οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία με 125 έως 300 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, έχουν δείξει ταχεία ανάρρωση από τη μείζονα κατάθλιψη, συχνά σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Μία πρόταση είναι να αναμείξετε αβοκάντο, ρεβίθια και ελαιόλαδο και να το αλλοίψετε σε τοστ ή να το χρησιμοποιήσετε σε ντιπ για φρέσκα λαχανικά.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί έχουν υγιή λίπη και έλαια που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργεί καλά, μαζί με βασικές βιταμίνες και μέταλλα – για παράδειγμα, σελήνιο στα καρύδια Βραζιλίας.

Τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα καρύδια δείχνουν πολλά υποσχόμενα για τη βελτίωση της σκέψης και της μνήμης. Η διατροφολόγος συστήνει 1/4 φλιτζάνι την ημέρα ως σνακ ή στη σαλάτα ή μαζί με λαχανικά. 

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα, όπως το λάχανο, κάνουν τη διαφορά στην υγεία, καθώς περιέχουν βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από την άνοια και τη γνωστική εξασθένηση.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι είναι μια απίστευτη πηγή φυλλικού οξέος, μια φυσική μορφή βιταμίνης Β9, σημαντική για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα πράσινα όπως το σπανάκι, το σέσκουλο και τα πράσινα πικραλίδα είναι επίσης εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα-έκπληξη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την υγιεινή διατροφή

Βιολογικό χωριό: Ο expert των βιολογικών προϊοντων στην Ελλάδα που φροντίζει τη διατροφή μας

Μπορούμε τελικά να αποφύγουμε το θάνατο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News