LIFE & ARTS

Η σημασία του «γυμνού» επί της οθόνης

Η σημασία του «γυμνού» επί της οθόνης

Μοιάζει αρκετά οξύμωρο ωστόσο είναι προφανές πως εν έτει 2022, τόσο η τηλεόραση όσο και ο κινηματογράφος είναι σημαντικά πιο συντηρητικοί στις απεικονίσεις, ειδικά στο κομμάτι του γυμνού, συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες. Κι αν στο σινεμά η εξήγηση του φαινομένου έχει να κάνει (και) με τον πολυπόθητο χαρακτηρισμό PG-13 (άνω των 13), δίχως τον οποίο πια οι πιθανότητες πραγματικής εισπρακτικής επιτυχίας εξανεμίζονται, στην μικρή οθόνη τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. 

Χαμένοι μέσα στον λαβύρινθο της πολιτικής ορθότητας, οι σύγχρονοι δημιουργοί ταινιών και σειρών διστάζουν πλέον τρομερά να δείξουν γυμνό, ειδικά γυναικείο, ακόμα και σε σκηνές που αυτό συνδέεται οργανικά με την επιτυχία μιας σκηνής. Το αποτέλεσμα δε αυτής της «απόκρυψης» είναι σε πολλές περιπτώσεις έως και κωμικό.

Τρανταχτή εξαίρεση στον συγκεκριμένο κανόνα που έχει διαμορφωθεί, αποτελεί το HBO. Το αμερικανικό δίκτυο-στούντιο δεν είχε ποτέ πρόβλημα με την απεικόνιση του γυμνού –ή της βίας ή της απρεπούς εκφοράς του λόγου- και δεν έχει αλλάξει στρατηγική. Τρανή απόδειξη το «Euphoria», η εφηβική σειρά που έχει καθηλώσει ολόκληρο τον κόσμο με τον σκληρό ρεαλισμό και τους περίπλοκους, συναρπαστικούς χαρακτήρες της. 

Η Σίντνεϊ Σουίνι, μία από τις πρωταγωνίστριες του «Euphoria», βρέθηκε πρόσφατα στην εκπομπή της Ελεν ΝτεΤζένερις, με την διάσημη παρουσιάστρια να την ρωτά σχετικά με τις (αρκετές) γυμνές σκηνές που εκείνη έχει στον δεύτερο κύκλο της σειράς. «Το γυμνό στην σειρά είναι σημαντικό για την ιστορία και τον χαρακτήρα. Ολοι μένουμε γυμνοί στην αληθινή ζωή. Εμείς δείχνουμε τη ζωή αυτού του χαρακτήρα και τι περνάει. Το σώμα της Κάσι είναι για εκείνη ένα διαφορετικό μέσο επικοινωνίας», απάντησε η 24χρονη ηθοποιός. 

Φυσικά το νόμισμα έχει κι άλλη όψη, την οποία έχει επίσης υπόψιν της η Σουίνι: «Σίγουρα υπάρχει ένα είδος “στίγματος” για τις ηθοποιούς που βγάζουν τα ρούχα τους στην οθόνη. Αν ένας άνδρας κάνει σεξ ή δείξει το σώμα του, και πάλι κερδίζει βραβεία και επαίνους. Οταν όμως μια κοπέλα κάνει το ίδιο, είναι εντελώς διαφορετικό».

Η συγκεκριμένη αδικία, που είναι βέβαια υπαρκτή, εξομαλύνεται ευτυχώς τα τελευταία χρόνια με την ένταξη όλο και περισσότερων γυναικών σε όλους του τομείς της κινηματογραφικής βιομηχανίας, από την παραγωγή μέχρι την απονομή των κάθε είδους βραβείων. Από την άλλη η δήθεν προστατευτική αλλά στην πραγματικότητα απλώς πουριτανική προσέγγιση, που περιγράψαμε και στην αρχή, μόνο ως οπισθοδρόμηση μπορεί να χαρακτηριστεί για την Εβδομη Τέχνη.

Διαβάστε επίσης:

Ταξίδια, περιποιήσεις και ποπκόρν: Τα δωράκια που παίρνουν οι υποψήφιοι για Όσκαρ

Disney+: Έρχεται στην Ελλάδα από 14 Ιουνίου – Πόσο κοστίζει η συνδρομή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News