ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το ρετρό δεν μόνο μόδα, αλλά και ανάγκη στην σύγχρονη TV

Το ρετρό δεν μόνο μόδα, αλλά και ανάγκη στην σύγχρονη TV

Μια τάση που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όσον αφορά τις τηλεοπτικές σειρές – πιο πρόσφατα και τον κινηματογράφο – είναι εκείνη της επιστροφής σε σχετικά κοντινές, αλλά ουσιαστικά ρετρό εποχές. Μιλάμε βασικά για τα τέλη των 80s, τα 90s, το πολύ μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Από το παγκόσμιο φαινόμενο του «Stranger Things» μέχρι και τα… «Καλύτερά μας χρόνια» της ΕΡΤ, το ταξίδι αυτό στο πρόσφατο παρελθόν μέσω της μικρής οθόνης δεν γίνεται τυχαία. Πέραν του προφανούς, ότι δηλαδή πρόκειται για περιόδους οικονομικής ευημερίας, μακριά από τις συνεχόμενες κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, που μάλλον προκαλούν κατάθλιψη, υπάρχει άλλη μια βασική παράμετρος η οποία απουσιάζει: η ασύλληπτη ταχύτητα και η υπερέκθεση του σύγχρονου κόσμου.

Για να το πούμε απλά, οι δημιουργοί του σινεμά και της τηλεόρασης φαίνεται να νοσταλγούν όλο και περισσότερο τον καιρό πριν από το γρήγορο Ιντερνετ, τα «έξυπνα» κινητά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πως άλλωστε να δημιουργηθεί λίγο παραπάνω μυστήριο, όταν ο απόλυτος παντογνώστης του Google βρίσκεται στην παλάμη του χεριού σου; πως να παραμείνει οτιδήποτε μυστικό όταν τα πάντα παρακολουθούνται;

Τελευταίο και πολύ αξιόλογο παράδειγμα, είναι το «Yellowjackets», η σειρά του Showtime, την οποία στην Ελλάδα βλέπουμε κάθε Τρίτη με νέα επεισόδια, μέσα από την πλατφόρμα της Cosmote TV. Εκεί παρακολουθούμε την ιστορία μιας ταλαντούχας ομάδας ποδοσφαίρου έφηβων κοριτσιών, η πτήση των οποίων συντρίβεται κάπου στην ερημιά του Οντάριο, το 1996. Οι νεαρές κοπέλες θα μείνουν απομονωμένες στην άγρια φύση επί 19 ολόκληρους μήνες -αν είχαν κινητά πιθανότατα δεν θα έμεναν ούτε 19 ώρες- αναπτύσσοντας ιδιότυπους δεσμούς και συνήθειες, που θα τις σημαδέψουν για πάντα.

Εκμεταλλευόμενη άψογα την σύνδεση με αυτή την τελευταία εποχή της «αθωότητας», η σειρά πηγαινοέρχεται διαρκώς ανάμεσα στο τότε και το σήμερα, ενώ ταυτόχρονα κάνει εύστοχα σχόλια πάνω στην ανθρώπινη φύση και τις διαχρονικές της (διόλου αθώες) παρορμήσεις.

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News