Life & Arts Σάββατο 26/03/2022, 10:31
LIFE & ARTS

Σχεδόν άφαντες οι γυναίκες και στα φετινά Όσκαρ

Σχεδόν άφαντες οι γυναίκες και στα φετινά Όσκαρ

Μόλις μία ημέρα μακριά βρισκόμαστε από την τελετή των Όσκαρ, γύρω από τα οποία συζητείται για άλλη μία χρονιά η χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών. Βέβαια, φέτος το μεγάλο φαβορί για καλύτερη σκηνοθεσία είναι η Jane Campion για την Εξουσία του Σκύλου. Συναγωνίζεται όμως με τέσσερα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, τους Steven Spielberg, Paul Thomas Anderson, Kenneth Branagh και Ryûsuke Hamaguchi, που επίσης τυχαίνει να είναι όλοι άντρες.

Η διαμόρφωση των φύλων στην συγκεκριμένη κατηγορία αντιπροσωπεύει ολόκληρη την τελετή, αφού η χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών δεν είναι καθόλου σπάνια στα Όσκαρ. Σύμφωνα με τo Statista, το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών παρουσιάζεται στις εξής κατηγορίες: Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ (μία γυναίκα έναντι πέντε ανδρών) και Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους (μία γυναίκα έναντι επτά ανδρών).

Στην κατηγορία Πρωτότυπου σεναρίου δεν υπάρχει καμία γυναίκα υποψήφια, για πρώτη φορά από το 2016. Επίσης, στην κατηγορία καλύτερων Οπτικών Εφέ δεν υπάρχει καμία γυναίκα που διεκδικεί το Όσκαρ.

Εν τω μεταξύ σε ολόκληρη την ιστορία των πιο εμβηματικών βραβείων στον χώρο του κινηματογράφου, από την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας έχουν περάσει μόλις οκτώ γυναίκες. Για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας έχουν υπάρξει ακόμη λιγότερες, συνολικά επτά υποψήφιες.

Σημειώνεται ότι πολύ κοντά στην ίση εκπροσώπηση, με 47% των υποψηφίων να είναι γυναίκες, έρχεται η κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Συνολικά για φέτος, το 27% των υποψηφίων σε κατηγορίες εκτός της ηθοποιίας είναι γυναίκες. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης που έχει σημειωθεί στις 18 κατηγορίες τα τελευταία τρία χρόνια. Το ποσοστό στα Όσκαρ του 2020 και του 2021 ανέρχονταν στο 30% και το 32% αντίστοιχα.

Ανεξαρτήτως από το συνολικό αποτέλεσμα, η εκπροσώπηση των γυναικών αυξήθηκε φέτος στις εξής κατηγορίες: Καλύτερο Προσαρμοσμένο Σενάριο, Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Soundtrack, Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού και Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Σχεδόν άφαντες οι γυναίκες και στα φετινά Όσκαρ-1

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα Όσκαρ μοντάρονται, οι μοντέρ μένουν εκτός

Όσκαρ 2022: Μεγάλες εκπλήξεις και μεγάλες παραλείψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS