Life & Arts Τρίτη 8/02/2022, 13:25
LIFE & ARTS

Πώς να χάνετε 270 θερμίδες κάθε μέρα χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα

Απλά κοιμηθείτε λίγο παραπάνω

Πώς να χάνετε 270 θερμίδες κάθε μέρα χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα

Προσπαθείτε να χάσετε θερμίδες και δεν τα καταφέρνετε; Να μια συμβουλή, η οποία και έχει άμεσο αποτέλεσμα και προϋποθέτει τον ελάχιστον δυνατό κόπο. Κοιμηθείτε λίγο περισσότερο! 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, ένας επιπλέον ύπνος, διάρκειας δύο ωρών, μπορεί να μας ωφελήσει σημαντικά, οδηγώντας σε πρόσθετη απώλεια 270 θερμίδων κατά μέσο όρο. 

Όλα ξεκίνησαν από ένα τυχαίο πείραμα, στο οποίο ζητήθηκε από υπέρβαρους ενήλικες, οι οποίοι συνήθως κοιμόντουσαν λιγότερες από 6,5 ώρες κάθε μέρα, να προσπαθήσουν να κοιμηθούν δύο ώρες παραπάνω (δηλαδή 8,5 ώρες) για τις επόμενες 15 ημέρες. 

Μετά το τέλος αυτής της περιόδου, πολλοί από τους συμμετέχοντες διαπιστώθηκε ότι κατάφεραν να μειώσουν τις ημερήσιες θερμίδες που καταναλώνουν κατά 270, υιοθετώντας έναν περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής. 

Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι περιόρισαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 500 ημερησίως.  

«Είναι σχεδόν σαν “game changer” για την απώλεια βάρους» τονίζει η γιατρός Esra Tasali, η οποία διευθύνει το Ερευνητικό Κέντρο Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. 

Οι επιστήμονες, μάλιστα, έκαναν ένα βήμα παραπέρα, προβάλλοντας τα ευρήματά τους στο μέλλον. Έτσι, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 270 λιγότερων θερμίδων ανά ημέρα μεταφράζεται σε απώλεια βάρους 11,7 κιλών σε βάθος τριών ετών.  

Και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να κοιμάσαι δύο ώρες παραπάνω.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας από τους λόγους  αυτής της αισθητής μείωσης βάρους είναι η άμεση σύνδεση της έλλειψης ύπνου με δύο βασικές ορμόνες, οι οποίες ελέγχουν την αίσθηση της πείνας: της γκρελίνης και της λεπτίνης. 

Η γκρελίνη, η οποία αυξάνει την αίσθηση της πείνας, έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύεται σε συνθήκες έλλειψης ύπνου. Η λεπτίνη, από την πλευρά της, η οποία συνδέεται με το αίσθημα του κορεσμού, τείνει να μειώνεται επίσης σε περιόδους έλλειψης ύπνου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Έχετε ανήσυχο ύπνο; Σας βρήκαμε την τέλεια δουλειά – Δίνει 250 δολ. ανά ώρα

Λίγο πριν αποκοιμηθούμε έχουμε τις πιο…δημιουργικές στιγμές

Πόσοι εργαζόμενοι ρίχνουν έναν… υπνάκο στο 8ωρο τους;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News