LIFE & ARTS

Το ευρωπαϊκό σινεμά έρχεται σπίτι μας

Το ευρωπαϊκό σινεμά έρχεται σπίτι μας

Ξεκινά την προσεχή Πέμπτη το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το οποίο και φέτος θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Cinesquare, λόγω της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά για άλλη μια φορά οι διοργανωτές μοιάζουν αποφασισμένοι να μας προσφέρουν σπουδαίες ευρωπαϊκές ταινίες της πρόσφατης παραγωγής ή και παλιότερες, ανάμεσά τους φυσικά και αρκετές ελληνικές. Συνολικά 34 φιλμ θα προβληθούν δωρεάν από τις 27/1 μέχρι τις 2/2, σε ένα πρόγραμμα που εκτός του διαγωνιστικού τμήματος, το οποίο περιλαμβάνει 13 ταινίες, υπάρχουν ακόμα πολύ ενδιαφέρονται ειδικά αφιερώματα.

Το πρώτο από αυτά αφορά το φιλμ νουάρ, αλλά όχι με τον τρόπο που έχουμε συνηθίζει να προσεγγίζεται σε διάφορες διοργανώσεις και φεστιβάλ. Αντιθέτως εδώ θα δούμε επτά σπάνια φιλμ, τα οποία έχουν στο επίκεντρό τους τις «μοιραίες γυναίκες». Αλλοτε ως θύτες, άλλοτε ως θύματα, άλλοτε και τα δύο ταυτόχρονα ή και ως ανεξάρτητες και χειραφετημένες, οι μοιραίες γυναίκες των νουάρ προσφέρουν ένα καλειδοσκόπιο με πολλαπλά πρόσωπα και προσωπεία, συμπληρωματικά και αντιφατικά, αμφισβητώντας κάποια γνωστά στερεότυπα, όπως σημειώνει ο επιμελητής του αφιερώματος, Δημήτρης Παναγιωτάτος.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Ο δεύτερος μεγάλος φόρος τιμής του φεστιβάλ αφορά τον Σταύρο Τσιώλη, έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Ελληνες κινηματογραφιστές. «Μοναχικός δημιουργός», όπως διαβάζουμε στον υπότιτλο του αφιερώματος, ο Τσιώλης, έκανε μοναδικές, «χειροποίητες» ταινίες με sui generis χιούμορ, όπως τα «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» και «Ακατανίκητοι Εραστές», τις οποίες και δούμε μαζί με τέσσερις ακόμα από την φιλμογραφία του.

Τέλος αξίζει να σταθεί κανείς και σε μια σειρά από ειδικές προβολές της διοργάνωσης, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουμε τα εξής: Σίγουρα αυτή του «Dune» του Ντέιβιντ Λιντς (1984), την οποία πλέον μπορούμε να δούμε και να εκτιμήσουμε με άλλη ματιά έπειτα από την σύγχρονη εκδοχή του Ντενί Βιλνέβ. Επειτα δύο φιλμ σπουδαίων ξένων δημιουργών που γυρίστηκαν στην Ελλάδα: το «Fedora» του Μπίλι Γουάλντερ, κινηματογραφημένο (σε μεγάλο βαθμό) στην Κέρκυρα και τα «Σημάδια Ζωής» (1968) του Βέρνερ Χέρτσογκ, γυρισμένο στην Κω.

 

Info: Το αναλυτικό πρόγραμμα και λεπτομέρειες για όλες τις ταινίες του φεστιβάλ μπορούν να αναζητηθούν στο www.panoramafest.org

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News