LIFE & ARTS

Ο Φινλανδός που δάμασε τον… Ταρζάν

Ο Φινλανδός που δάμασε τον… Ταρζάν

Το 1940, σε ηλικία 40 ετών, ο κάτοικος Αθηνών, αστυφύλακας Γιώργος Μπούργος, διαγιγνώσκεται με την (θανατηφόρα τότε) φυματίωση. Οι γιατροί του δίνουν λίγους μήνες ζωής κι εκείνος αποφασίζει να τους περάσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κάπου στα σύνορα μεταξύ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Εκεί πάνω στα παρθένα ορεινά δάση, μένει μόνος σε μια καλύβα και ο καθαρός βουνίσιος αέρας κάνει το θαύμα του. Ο Μπούργος θα ζήσει άλλα 52 χρόνια ως ερημίτης και θα μετανομαστεί από τους ντόπιους σε «Ταρζάν», καταλήγοντας πραγματικός θρύλος της περιοχής.

Το ίδιο αυτό όνομα έχει πάρει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η ειδική διαδρομή που έκλεισε εχθές το Ράλι Ακρόπολις 2021, το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από 8 χρόνια. Παρακολουθώντας από κοντά το τελευταίο διήμερο του αγώνα στην περιοχή της Παύλιανης, καταλάβαμε γιατί ο «Ταρζάν» θεωρείται μια από τις πιο απαιτητικές διαδρομές όχι μόνο του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ολόκληρου του παγκόσμιου πρωταθλήματος WRC.

Χώμα, λάσπη, απότομες στροφές, άλματα, γκρεμοί και πανύψηλα δέντρα που στενεύουν τον δρόμο και απειλούν με καταστροφή σε κάθε απροσεξία. Ολα αυτά εντάθηκαν ακόμα περισσότερο από την βροχή που έπεσε τα ξημερώματα της Κυριακής, με αποτέλεσμα κάποιοι οδηγοί να χαρακτηρίσουν την διαδρομή ακόμα και «σοκαριστική». Ως τέτοια πάντως σίγουρα δεν την είδε ο νεαρός νικητής του Ακρόπολις, Κάλε Ροβάνπερα, ο οποίος την κέρδισε δύο φορές, ανεβαίνοντας ταυτόχρονα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μόλις για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Η αλήθεια είναι πως ο Φινλανδός οδήγησε αριστοτεχνικά και στο όριο το Toyota Yaris, αφήνοντας και εμάς με το στόμα ανοιχτό στα σημεία, όπου καταφέραμε να δούμε τα περάσματά του. Φυσικά η όλη εμπειρία της παρακολούθησης ενός τέτοιου αγώνα από κοντά είναι δύσκολο να μεταφερθεί.  Πως να περιγράψει κανείς τον δαιμονισμένο ήχο, την ταχύτητα και την χορευτική ισορροπία που συνδυάζουν αυτά τα τεχνολογικά θαύματα που τρέχουν στο πρωτάθλημα του WRC; Και πως να προσδιορίσεις τις ικανότητες αυτών των θαυματουργών οδηγών που τα κυβερνούν πέρα από κάθε προσδοκία;

Και έπειτα υπάρχουν οι πολυάριθμοι και στην Ελλάδα φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού όλων των ηλικιών, οι οποίοι αυτές τις μέρες κατέκλυσαν τα βουνά, ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, γεμίζοντας από εικόνες και συναισθήματα. Με λίγα λόγια, ανυπομονούμε ήδη για του χρόνου…

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News