Life & Arts Παρασκευή 10/09/2021, 07:49
LIFE & ARTS

Το σινεμά επανακάμπτει… περίπου

Το σινεμά επανακάμπτει… περίπου

Η αλήθεια είναι πως το φετινό καλοκαίρι αποτέλεσε για τον παγκόσμιο κινηματογράφο ισχυρό οιωνό επιστροφής. Οι αίθουσες ανά τον κόσμο, θερινές και χειμερινές άνοιξαν κατά κανόνα ξανά, έστω και με κάποιους περιορισμούς, ενώ σε αντίθεση με πέρυσι, μεγάλα μπλοκμπάστερ προσκάλεσαν τις μάζες στα σινεμά. Ταυτόχρονα το Φεστιβάλ Βενετίας στέλνει μήνυμα ανάκαμψης και για τον «ποιοτικό» κινηματογράφο.

Τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία έρχονται από την βιομηχανία των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν του λόγου του αληθές, αφού μιλούν για πελώρια αύξηση της τάξης του 892.7% στις εισπράξεις των κινηματογράφων σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020. Αυτό μεταφράζεται σε 1.752 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό προφανώς μεγάλο, ωστόσο μειωμένο κατά 59.7% σε σχέση με εκείνο του 2019, του τελευταίου δηλαδή προ-πανδημικού έτους. 

Και μόνο αυτό το στοιχείο δείχνει πως το σινεμά έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει, προκειμένου να προσεγγίσει -αν το μπορέσει- τους τζίρους που κατάφερνε να παρουσιάσει πριν τον κορωνοϊό. Λέμε “αν” διότι στο μεταξύ πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο οι ταινίες (α) φτάνουν και (β) χαράζουν την πορεία τους στις κινηματογραφικές αίθουσες. 

Συνολικά 37 νέα φιλμ διανεμήθηκαν αυτό το καλοκαίρι σε περισσότερα από 1000 αμερικανικά σινεμά. Από αυτά το καλύτερο «άνοιγμα» έκανε η «Black Widow» της Marvel, συγκεντρώνοντας 182.7 εκατ. δολάρια το πρώτο τετραήμερο προβολών· η συνέχεια ωστόσο ήταν λιγότερο ρόδινη, μιας και η επιλογή της Ντίσνεϊ να στείλει ταυτόχρονα την ταινία και στην διαδικτυακή της πλατφόρμα μοιραία μετρίασε την προσέλευση, ενώ έφερε… πακέτο και μια αγωγή για διαφυγόντα κέρδη από την πλευρά της πρωταγωνίστριας, Σκάρλετ Γιοχάνσον.

Το σινεμά επανακάμπτει… περίπου-1

Παρόμοια εξέλιξη είχαν αρκετές ακόμα ακριβές κυκλοφορίες της Ντίσνεϊ, όπως τα «Jungle Cruise» και «Κρουέλα», ενώ προς τα εκεί βαδίζει μετά το εντυπωσιακό του ξεκίνημα (94.7 εκατ. δολάρια) και το πρόσφατο «Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings». Στην αντίπερα όχθη, το επίσης μεγάλου προϋπολογισμού «F9» της Universal άνοιξε μεν με 172.9 εκατ. δολάρια, όμως έχει πια φτάσει τα 710,8 εκατ. παγκόσμιων εισπράξεων, με τα 537 εκατ. μάλιστα από αυτά να προέρχονται από την αμερικανική αγορά. 

Είναι φανερό πως η εποχή του streaming, η οποία κατέφτασε πολύ πιο άμεσα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί ένεκα της πανδημίας, έχει μπερδέψει αρκετά τόσο τα στούντιο όσο και το κοινό. Οταν πια επέλθει ισορροπία, θα μπορέσουμε να βγάλουμε και πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το μέλλον της βιομηχανίας. 

Με πληροφορίες από screendaily.com και boxofficemojo.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News