Life & Arts Παρασκευή 27/08/2021, 16:43
LIFE & ARTS

Εκεί όπου φυτρώνει το γιασεμί του Chanel No.5

Εκεί όπου φυτρώνει το γιασεμί του Chanel No.5

Να αγοράσει και άλλες εκτάσεις στα Νότια της Γαλλίας αναγκάστηκε ο οίκος Chanel, προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα από το γιασεμί που χρησιμοποιεί εδώ και 100 χρόνια για να φτιάχνει το θρυλικό άρωμα Νο.5.

Εκεί όπου φυτρώνει το γιασεμί του Chanel No.5-1

Ο οίκος πολυτελείας έκανε γνωστό ότι αγόρασε άλλα 10 εκτάρια (100.000 τ.μ.) γης, πέραν των  20 εκταρίων που ήδη εκμεταλλεύεται  σε συνεργασία με μία οικογένεια ντόπιων, κοντά στην πόλη Γκρας, η οποία είναι γνωστή για τα λιβάδια λουλουδιών της.

Αυτή την εποχή, δεκάδες εργάτες δουλεύουν για τη συγκομιδή του γιασεμιού, που είναι το βασικό συστατικό του Chanel No.5, του αρώματος που δημιούργησε η Coco Chanel.

Εκεί όπου φυτρώνει το γιασεμί του Chanel No.5-2

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Chanel έκλεισε συμφωνία με την οικογένεια Mul, εξασφαλίζοντας την παραγωγή πέντε  λουλουδιών που καλλιεργούν στην περιοχή.

Την εποχή εκείνη, κάποιοι ντόπιοι παραγωγοί άρχισαν να πουλάνε τη γη τους, καθώς το ενδιαφέρον για οικόπεδα κοντά στη Νίκαια και τη Γαλλική Ριβιέρα ήταν μεγάλο.

Εκεί όπου φυτρώνει το γιασεμί του Chanel No.5-3

«Υπήρχε μία εποχή όπου αντιμετωπίζαμε μία απειλή, γιατί η παραγωγή γιασεμιού άρχιζε να μεταφέρεται σε άλλες χώρες», λέει στο Reuters ο Olivier Polge, που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και έγινε ο επικεφαλής αρωματοποιός της Chanel το 2013.

Το γιασεμί που καλλιεργείται στην Γκρας έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα. Η περιοχή έγινε κέντρο των λουλουδιών και των αρωμάτων τον 17ο αιώνα, όταν οι ντόπιοι βυρσοδέψες άρχισαν να αρωματίζουν την πραμάτεια τους.  

Εκεί όπου φυτρώνει το γιασεμί του Chanel No.5-4

Οσο για το πώς επηρεάζει τη βιομηχανία αυτή ο κορωνοϊός; Στα χωράφια, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα, αφού όσοι δουλεύουν στη συγκομιδή βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Εκεί όπου φυτρώνει το γιασεμί του Chanel No.5-5

Όμως, αυτοί που έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί είναι οι αρωματοποιοί, που είναι γνωστοί στον κλάδο ως «μύτες». «Σίγουρα, ήταν μία αρκετά παράξενη χρονιά. Όμως σε μεγάλο βαθμό, το πέρασα όπως όλοι οι άλλοι, έστω και εάν είμαι ‘μύτη’ – όλοι προσπαθούσαμε να μην κολλήσουμε», λέει ο Polge.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News