Life & Arts Τρίτη 24/08/2021, 14:09
LIFE & ARTS

Αλ Καπόνε: Η τελευταία «μπάζα», 74 χρόνια μετά θάνατον

Αλ Καπόνε: Η τελευταία «μπάζα», 74 χρόνια μετά θάνατον

Ο Αλ Καπόνε δεν είναι μόνο ο πιο διαβόητος γκάνγκστερ στην ιστορία του αμερικανικού εγκλήματος. Είναι και ένα είδωλο του στυλ, γνωστός για τα ριγέ κοστούμια, τα πούρα και τα καπέλα fedora του, τα οποία συνθέτουν έναν μύθο που επιβιώνει έως και σήμερα.

Περίπου 74 χρόνια μετά τον θάνατό του, η αίσθηση του στυλ του θα εκτεθεί ξανά, καθώς ο οίκος  δημοπρασιών πολυτελών αντικειμένων Witherell’s θα πουλήσει οικογενειακά κειμήλια, κοσμήματα και όπλα που ανήκαν κάποτε στον γνωστό κακοποιό.

Αλ Καπόνε: Η τελευταία «μπάζα», 74 χρόνια μετά θάνατον-1
φωτ.: Witherell’s 

Άλλωστε η αγάπη του για την πολυτέλεια είναι γνωστή, αφού όπως αποκαλύπτουν οι εφημερίδες της εποχής, το πρώτο του κελί σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Πενσιλβάνια, όπου φυλακίστηκε το 1929, ήταν διακοσμημένο με ένα γυαλισμένο γραφείο με κομψή λάμπα, «καλόγουστους πίνακες» και ένα κομψά σχεδιασμένο ραδιόφωνο.

Αλ Καπόνε: Η τελευταία «μπάζα», 74 χρόνια μετά θάνατον-2

Αναπαράσταση του πρώτου κελιού του Αλ Καπόνε, στο Eastern State Penitentiary, που σήμερα αποτελεί μουσείο. φωτ.: AP

Τώρα, οι τρεις εγγονές του βγάζουν σε δημοπρασία το αγαπημένο του όπλο (ένα 45άρι πιστόλι που προσφέρεται με τιμή εκκίνησης στα 50.000 δολάρια), ένα ρολόι τσέπης Patek Philippe που έχει σχηματισμένο το μονόγραμμά του με 90 διαμάντια καθώς και προσωπικά του γράμματα. Η συλλογή αναμένεται να πουληθεί αντί 700.000 δολαρίων.

«Ο Αλ Καπόνε είναι η προσωπικότητα του εγκλήματος με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους συλλέκτες και παραδοσιακά, τα αντικείμενά του πωλούνται αντί αστρονομικών ποσών», εξηγεί στη Wall Street Journal ο εκτιμητής Τίμοθι Γκόρντον. Το 2017, ένα διαμαντένιο ρολόι του πουλήθηκε αντί 84.375 δολαρίων, δηλαδή σε τιμή υπερτριπλάσια της αρχικής εκτίμησης του οίκου. Και το 2014, ο οίκος Sotheby’s πούλησε ένα επάργυρο σέικερ για κοκτέιλ που ανήκε στον Καπόνε αντί 68.500 δολαρίων.

Η δημοπρασία, πάντως, λαμβάνει χώρα σε μία εποχή όπου έχει ανοίξει η συζήτηση για την πολιτιστική και χρηματική αξία αντικειμένων που έχουν μεν κάποια ιστορική σημασία, αλλά και σαφέστατα αρνητικό ηθικό φορτίο. «Κάποιοι άνθρωποι αγοράζουν αντικείμενα που έχουν σχέση με τους Ναζί με σκοπό να τα βγάλουν από την αγορά», λέει στη WSJ η Έριν Τόμσον, καθηγήτρια τέχνης του εγκλήματος στο John Jay College of Criminal Justice. «Θα ένιωθα άβολα να βάλω προς πώληση κάτι που δεν ωφελεί τα θύματα. Αλλά για αυτή η συλλογή του Καπόνε υπάρχει ένα μεγαλύτερο ερώτημα για τους αγοραστές και τους curators: Πώς τιμούμε την αμερικανική ιστορία; Ποιες ζωές ενδιαφέρουν; Ποιων τα αντικείμενα ενδιαφέρουν;», εξηγεί.

Η εγγονή του Καπόνε, Νταϊάν Πιτ, συνταξιούχος σύμβουλος του Mission College της Καλιφόρνια, είπε ότι η ίδια και η αδερφή της Μπάρμπαρα, αποφάσισαν τον Ιανουάριο ότι έχει έρθει η ώρα να πουλήσουν τη συλλογή. «Μεγαλώνουμε και ανησυχούμε ότι εάν κάτι συμβεί σε κάποια από εμάς, ο κόσμος δεν θα ξέρει τι είναι τι και ποια είναι η ιστορία πίσω από κάθε πράγμα», εξηγεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News