Life & Arts Δευτέρα 23/08/2021, 15:38
LIFE & ARTS

Διεθνής ανησυχία για τα μνημεία του Αφγανιστάν

Διεθνής ανησυχία για τα μνημεία του Αφγανιστάν

Αν και οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι η προϊσλαμική πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν δεν κινδυνεύει, αρχαιολόγοι και ειδικοί δεν φαίνεται να πείθονται από τις προθέσεις του καθεστώτος και θυμίζουν την καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα Μπαμιγιάν πριν από 20 χρόνια.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Αφγανιστάν, το οποίο περιέχει χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα, φρουρείται αυτές τις μέρες από ένοπλους Ταλιμπάν με στόχο, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, να αποτρέψουν το ενδεχόμενο λεηλασίας.

«Αν υπήρχαν συγκρούσεις, θα ήταν μια καταστροφή και μπορεί να είχαν καταστραφεί πολλά πράγματα εδώ αλλά και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε στους New York Times o διευθυντής του μουσείου Μοχάμεντ Φαχίμ Ραχίμι, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την ασφάλεια του προσωπικού και της συλλογής. Το μουσείο, όπως δήλωσε, είχε συντάξει ένα σχέδιο απομάκρυνσης περίπου 50.000 αρχαιολογικών αντικείμενων αλλά δεν πρόλαβε να το εφαρμόσει λόγω της ταχύτητας της προέλασης των Ταλιμπάν στην χώρα.

Η ατμόσφαιρα, ωστόσο, στην Καμπούλ απέχει πολύ από το να είναι καθησυχαστική, καθώς οι σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας με Αφγανούς που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα και από τους Ταλιμπάν, συνεχίζονται. Ειδικοί που μίλησαν στους NYT εκφράζουν τους φόβους τους για την τύχη του μουσείου και των αρχαιολογικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή και εκτιμούν ότι οι υποσχέσεις των Ταλιμπάν γίνονται «για τα μάτια» της διεθνούς κοινότητας. Το αρχαιολογικό μουσείο υπέφερε από τις εμφύλιες συγκρούσεις του 2001 και τότε πολλά ευρήματα είχαν καταστραφεί ή λεηλατηθεί με τη δικαιολογία ότι είναι «ειδωλολατρικά» σύμβολα και δεν συμβαδίζουν με την ισλαμική θρησκεία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Ταλιμπάν εξέδωσαν μια ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι θα προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν και ότι θα αποτρέψουν τις λεηλασίες από τα μέλη τους. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι Ταλιμπάν θα αποφύγουν να προκαλέσουν ξανά την παγκόσμια κατακραυγή, όπως έγινε το 2001, μετά από τις καταστροφές των βουδιστικών αγαλμάτων στην κοιλάδα Μπαμιγιάν και ότι μια τέτοιας κλίμακας καταστροφή θα επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά το ήδη κακό διεθνές προφίλ τους. Πάντως, το παρελθόν των Ταλιμπάν δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Με πληροφορίες από ΝΥΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News