Life & Arts Τρίτη 24/08/2021, 09:43
LIFE & ARTS

Σινεμά και Επιστημονική Φαντασία στο Πάρκο

Σινεμά και Επιστημονική Φαντασία στο Πάρκο

Μπορεί το καλοκαίρι να οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος του, ωστόσο το φεστιβάλ SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος φροντίζει να το αποχαιρετήσει με έναν κινηματογραφικό χείμαρρο που έρχεται από αύριο και μέχρι τις 29 Αυγούστου στο ΚΠΙΣΝ. Η διοργάνωση έχει μάλιστα θεματικό χαρακτήρα κινούμενη γύρω από άξονα Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη, με σπουδαίες ταινίες τόσο του κλασικού σινεμά όσο και της πιο πρόσφατης παραγωγής, οι οποίες υπόσχονται να μας ταξιδέψουν σε κόσμους περιπετειώδεις, δυστοπικούς αλλά και βαθιά ανθρώπινους, καθώς εξερευνούν την σχέση μας με την κορυφαία τεχνολογία.

Όπως σημειώσαμε οι ταινίες είναι τόσες πολλές ώστε δεν περιορίζονται σε έναν αλλά καταλαμβάνουν δύο χώρους προβολών στο Πάρκο: αρχικά στον Φάρο, όπου διεξάγονται και οι περισσότερες και δευτερευόντως στα Πανοραμικά Σκαλιά, όπου θα υπάρχει μια προβολή κάθε μέρα στις 11 μ.μ.

Η αρχή γίνεται την Τετάρτη με διπλό κλασικό μενού: πρώτα το παραμυθένιο «Bicentennial Man» του Κρις Κολόμπους με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς (8 μ.μ.) και στη συνέχεια το αξεπέραστο «Blade Runner» του Ρίντλεϊ Σκοτ στις 10.45 μ.μ (Φάρος). Στα δε Σκαλιά το πρόγραμμα έχει Σπίλμπεργκ και «Artificial Intelligence», μια από τις πιο υποτιμημένες -αλλά εξαιρετική- ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη, με τον Τομ Κρουζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τι αξίζει πραγματικά να δείτε (ή να ξαναδείτε) τις επόμενες μέρες του φεστιβάλ; Σίγουρα το «Interstellar» (26/8) του Κρίστοφερ Νόλαν, την πιο φιλόδοξη και ταυτόχρονα σπουδαία ταινία του τρομερού παιδιού του σύγχρονου Χόλιγουντ, ένα πραγματικό ταξίδι στα αστέρια αλλά και στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Την «Οδύσσεια του Διαστήματος» (27/8) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ταινία η οποία στην ουσία ενέπνευσε τον Νόλαν και που αποτελεί τον «χρυσό κανόνα» όλων των φιλμ επιστημονικής φαντασίας από την κυκλοφορία της το 1968 και έπειτα· το «Wall-E» (28/8), το καλύτερο ίσως από την εκπληκτική σειρά animation της Pixar, έναν συγκινητικό ύμνο στην αληθινή ανθρωπιά, μέσα από τα μάτια ενός γλυκύτατου ρομπότ, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

Το «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» (29/8), το πολυδιάστατο δυστοπικό θρίλερ του Τζορτζ Μίλερ, με πρωταγωνιστές τους Τομ Χάρντι και Σαρλίζ Θέρον· μια ταινία που αξίζει κανείς να δει και μόνο για τα απίστευτα σκηνικά, τα σταντ και την προσοχή της στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες και τις ημέρες όλων των προβολών στο snfnostos.org.

Ολες του οι προβολές του φεστιβάλ είναι δωρεάν ωστόσο απαιτείται προεγγραφή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News