Life & Arts Παρασκευή 16/07/2021, 07:15
LIFE & ARTS

Ο Σπάικ Λι και τα κρυπτονομίσματα

Ο Σπάικ Λι και τα κρυπτονομίσματα

Οταν πίσω στη δεκαετία του 1980, ο Σπάικ Λι σκηνοθέτησε εκείνες τις απίθανες ασπρόμαυρες διαφημίσεις με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Τζόρνταν για λογαριασμό της Νike, ο κόσμος είχε μιλήσει (δικαίως) για έργα τέχνης. Δεν ήταν βέβαια μόνο το αισθητικό κομμάτι, αλλά και το συμβολικό για την εποχή, με έναν μαύρο κινηματογραφιστή να δουλεύει μπροστά και πίσω από την κάμερα με έναν μαύρο αθλητή, σε μια ακριβή διαφήμιση. 

Σήμερα ο Αφροαμερικανός σκηνοθέτης δημιουργεί και πρωταγωνιστεί σε ακόμα ένα σποτ, που μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι περισσότερο από απλή διαφήμιση, και αφορά τα κρυπτονομίσματα. Στο δίλεπτης διάρκειας βίντεο, βλέπουμε τον Λι με ένα από τα κλασικά πολύχρωμα κοστούμια του να βρίσκεται στην Γουόλ Στριτ (;) και να μιλά στην κάμερα για τις αρετές των κρυπτονομισμάτων έναντι των παραδοσιακών δολαρίων. Η ανάλυσή του ωστόσο δεν είναι ακριβώς… οικονομική.

«Το αποκαλούν “πράσινο” (σ.σ. το παλιό χρήμα). Εγώ βλέπω μόνο λευκό», λέει ο Λι, αναφερόμενος στα πρόσωπα που απεικονίζονται πάνω στα χαρτονομίσματα των δολαρίων. «Που είναι οι γυναίκες, οι μαύροι και οι υπόλοιποι έγχρωμοι; Οι αυτόχθονες της Αμερικής έχουν μόνο μια δεκάρα!», συνεχίζει ακάθεκτος, προκειμένου να αποδείξει τις διακρίσεις που κάνει το παραδοσιακό χρήμα. «Επτά εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Είκοσι εκατομμύρια δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Το παλιό χρήμα μας τραβά κάτω, μας εκμεταλλεύεται και μας καταπιέζει συστηματικά», καταλήγει, για να μιλήσει τελικά για το «νέο χρήμα» που είναι φυσικά τα κρυπτονομίσματα.

Αυτά λίγο ως πολύ τα χαρακτηρίζει ως την κατάλληλη λύση για τους μη προνομιούχους, τους νέους, τους διαφορετικούς. Είναι όμως έτσι; Εχει ενδιαφέρον πως λίγο αφότου κυκλοφόρησε η συγκεκριμένη διαφήμιση, ο Τζάκσον Πάλμερ, δημιουργός του κρυπτονομίσματος Dogecoin και πλέον εκτός «παιχνιδιού», έκανε μια σειρά από αναρτήσεις: «Επειτα από χρόνια μελέτης τους, πιστεύω πως τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια έμφυτα δεξιόστροφη πολιτικά, υπέρ-καπιταλιστική τεχνολογία, σχεδιασμένη βασικά να ενισχύει τον πλούτο μέσα από έναν συνδυασμό φοροαποφυγής, μειωμένων ρυθμιστικών αρχών και τεχνητών ελλείψεων. Παρά τους ισχυρισμούς περί “αποκέντρωσης”, η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων ελέγχεται από ένα πανίσχυρο καρτέλ πλουσίων, που, με τον καιρό, έχουν ενσωματώσει πολλά στοιχεία του υπάρχοντος κεντρικού οικονομικού συστήματος, το οποίο υποτίθεται ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν».

Οσο για τον Σπάικ Λι, σίγουρα πληρώθηκε ένα σεβαστό ποσό για την συγκεκριμένη διαφήμιση, όταν ωστόσο το «σενάριο» έχει και κοινωνικό πρόσημο, τότε η ευθύνη του καλλιτέχνη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News