Life & Arts Τρίτη 13/07/2021, 09:46
LIFE & ARTS

Τα μυστικά του μεγαλύτερου υπόγειου φαραγγιού της Ευρώπης

Τα μυστικά του μεγαλύτερου υπόγειου φαραγγιού της Ευρώπης

Τα σπήλαια του Σκόκγιαν στη Σλοβενία αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μαγευτικά δίκτυα σπηλαίων ανά τον κόσμο. Μέλος των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1986, τα σπήλαια αποτελούνται από υπόγειες σπηλιές, μερικές από τις οποίες ξεπερνούν το μέγεθος των 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Ο χαρακτηριστικός τρόπος με τον οποίο διασχίζει το ποτάμι της περιοχής τις σπηλιές αυτές και φτάνει στο βάθος τους προκαλούσε δέος από την αρχαιότητα και θεωρείτο ως το πέρασμα για τη μετά θάνατον ζωή.

Αντικείμενα εργασίας και πολεμικά όπλα τα οποία βρέθηκαν στις σπηλιές χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου, γεγονός που καθιστά τις σπηλιές στρατηγικά σημαντικό φυσικό φαινόμενο. Μάλιστα, επιστήμονες υποστηρίζουν πως αρχαίοι πολιτισμοί από την Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές, όπως από την Ιταλική χερσόνησο, ταξίδεψαν μέχρι τις σπηλιές για να πραγματοποιήσουν υπόγειες θρησκευτικές τελετές.

Οι σπηλιές εξερευνήθηκαν για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι της γειτονικής περιοχής του Τριέστε χρειάστηκαν πόσιμο νερό. Αργότερα οι σπηλιές προετοιμάστηκαν και για την έλευση τουριστών, καθώς κατασκευάστηκαν υπόγειες υποδομές με μονοπάτια, γέφυρες και φράχτες που επέτρεπαν την είσοδο στο κοινό.

Οι πρωτοπόρες για την εποχή μέθοδοι εξερεύνησής τους μπορούν να παρομοιαστούν με την εξερεύνηση του Βόρειου και του Νότιου Πόλου, των Ιμαλαίων και των Άλπειων και αποτέλεσαν τις βάσεις του σημερινού κλάδου της σπηλαιολογίας.

Το ποτάμι Ρέκα που διασχίζει τις σπηλιές είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, μιας και είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται και επιβιώνουν οι διάφοροι ζωικοί οργανισμοί που ζουν πάνω και κάτω από την επιφάνεια. Η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής χαρακτηρίζεται από μια ξεχωριστή μίξη μεσογειακών και αλπικών ειδών και οι διαφορές θερμοκρασίας δημιουργούν μία σπάνια ποικιλομορφία.

Ο υπόγειος κόσμος των σπηλαίων του Σκόκγιαν μοιάζει με έναν ανεξεεύνητο κόσμο που προκαλεί τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τα μυστικά του. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον ακόμα και αστροναυτών, που επισκέπτονται το σημείο στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας τους.

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News