Life & Arts Δευτέρα 26/04/2021, 16:41
LIFE & ARTS

Βραβείο Φιλελληνισμού σε Κέρι, Λανγκ και Πικτέ

Βραβείο Φιλελληνισμού σε Κέρι, Λανγκ και Πικτέ

Στους Τζον Κέρι, Ζακ Λανγκ και Σαρλ Πικτέ θα απονεμηθεί το φετινό Βραβείο Φιλελληνισμού «Λόρδος Βύρων» από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό.

Το βραβείο απονέμεται ετησίως σε τρεις σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον πολιτικό, πολιτιστικό, ακαδημαϊκό ή επιχειρηματικό κόσμο που χαρακτηρίζονται για τη φιλελληνική τους δράση ή εμπνεύστηκαν από τις αξίες του ελληνισμού. Το Βραβείο, που έχει τεθεί από την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, απονέμεται στη μνήμη του Λόρδου Βύρωνα (1821-1828), ο οποίος με τη δράση του και τον θάνατο του στο Μεσολόγγι έγινε σύμβολο του φιλελληνισμού.

Σύμφωνα με την εταιρεία ΕΕΦ οι φετινοί βραβευθέντες συγκεντρώνουν μια σειρά ειδικών χαρακτηριστικών. Ο γερουσιαστής και πρώην υπουργός Εξωτερικός των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είναι απόγονος του Τόμας Γουίνθορπ, προέδρου της Φιλελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Ζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας της Γαλλίας, συνέβαλε στην προώθηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Σαρλ Πικτέ, πρόεδρος της τράπεζας Pictet, είναι απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία σε συνεργασία με τον Jean Gabriel Eynard, υποστήριξε τον Ιωάννη Καποδίστρια και το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία και όλη την Ευρώπη.

Κάθε ένα από τα τρία τιμώμενα πρόσωπα λαμβάνει ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μία επιχορήγηση 10.000 δολαρίων, η οποία δωρίζεται στο όνομά τους, σε ένα ίδρυμα της επιλογής τους που δραστηριοποιείται σε τομείς που εξυπηρετούν και προωθούν τις αξίες του Ελληνισμού και του Φιλελληνισμού.

Το Διεθνές Βραβείο Λόρδος Βύρων θα απονεμηθεί από την ΑΕ Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε τελετή που πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2021, στην Ακαδημία Αθηνών.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News