LIFE & ARTS

Τα εμβόλια βάζουν φρένο στο… Netflix

Τα εμβόλια βάζουν φρένο στο… Netflix

Σημάδια πως η πανδημία και οι κάθε είδους καραντίνες αργά αλλά σταθερά υποχωρούν έρχονται αυτή τη φορά όχι από τους λοιμωξιολόγους αλλά από το… Netflix. Η διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία εδώ και ενάμισι χρόνο καταγράφει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, έχοντας πια ξεπεράσει τους 200 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως, πρόκειται αυτή την εβδομάδα να ανακοινώσει το αντίστοιχο νούμερο για το πρώτο τετράμηνο του 2021· κι αυτό αναμένεται να είναι το μικρότερο από το 2017, προσθέτοντας (μόνο) 6 εκατομμύρια νέους συνδρομητές στους ήδη υπάρχοντες σε σχέση με τα 16 εκατομμύρια που εγγράφηκαν πέρσι τον ίδιο καιρό στην πλατφόρμα.

Το νούμερο είναι εντυπωσιακό, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν πως το συγκεκριμένο τετράμηνο, είναι συνήθως το πιο επικερδές για το Netflix, αφού ο χειμωνιάτικος καιρός κρατά ούτως ή άλλως πολλούς κατοίκους της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης στα σπίτια τους. Φαίνεται ωστόσο πως η σταδιακή άρση των περιορισμών και η επανέναρξη άλλων πηγών ψυχαγωγίας, ιδιαίτερα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, συμβάλει καταλυτικά ώστε ο κόσμος να εγκαταλείψει επιτέλους τον καναπέ.

Ολα αυτά βέβαια μοιάζουν ελπιδοφόρα, ωστόσο δεν σημαίνουν καθόλου πως η κανονικότητα έχει επιστρέψει, ακόμα και σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από την δική μας. Από την άλλη το Netflix, του οποίου ο επικεφαλής Ριντ Χάστινγκς είχε κάποτε αστειευθεί λέγοντας πως «ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας είναι ο ύπνος», δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να προβληματίζεται. Η «διόρθωση» στα νούμερά έρχεται ύστερα από την πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία της πλατφόρμας, η οποία προσέθεσε συνολικά 36.6 εκατομμύρια νέους συνδρομητές και έφτασε την χρηματιστηριακή της αξία στα 243 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανάλογες είναι και οι επενδύσεις, με το Netflix να αναμένεται να ξοδέψει περίπου 19 δις δολάρια στην παραγωγή και την αγορά σειρών και ταινιών μέσα στο 2021, δύο δις περισσότερα δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον συνεχίζει τον αγώνα ώστε να φτάσει και στην πολυπόθητη οσκαρική δόξα -βασικά το Οσκαρ καλύτερης ταινίας- την οποία πάντως φαίνεται πως ούτε φέτος θα καταφέρει να απολαύσει.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News