NETFLIX

Το σαγηνευτικό «Ερπετό» του Netflix

Το σαγηνευτικό «Ερπετό» του Netflix

Η πιο αξιόλογη από τις σειρές του Netflix που έχουμε δει πρόσφατα, προσγειώθηκε την Παρασκευή στην διαδικτυακή πλατφόρμα και το… παράδοξο είναι πως έχει για πρωταγωνιστή της έναν από τους πιο σατανικούς χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί σε τέτοιο ρόλο. Το «Ερπετό» αφηγείται την αληθινή ιστορία του Τσαρλς Σομπράζ, ενός δολοφόνου, κλέφτη και (κυρίως) άσσου της εξαπάτησης, ο οποίος έδρασε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην Ταϊλάνδη και γενικότερα στην Ανατολική Ασία, πιάνοντας στα δίχτυα τους δυτικούς τουρίστες.

Ο εκπληκτικός Ταχάρ Ραχίμ («Το Παρελθόν»), σε μια από τις σπάνιες φορές που τον βλέπουμε χωρίς τα γένια του, αποδίδει το ανατριχιαστικό στιλ του Σομπράζ, καθώς εκείνος απλώνει την σκοτεινή του δράση. Η σειρά από την πλευρά της φροντίζει σεναριακά να διατηρήσει τον χαρακτήρα του θρίλερ και του μυστηρίου, μετακινώντας συνεχώς το χρονικό κέντρο της αφήγησης προκειμένου να μας παρουσιάσει γεγονότα του παρελθόντος. Καθώς ένας ατσούμπαλος αλλά επίμονος αξιωματούχος της ολλανδικής πρεσβείας στην Μπακγκόκ, θα βαλθεί να εξιχνιάσει τον φόνο δύο νεαρών συμπατριωτών του, ο κύκλος γύρω από το «Ερπετό» στενεύει και τότε εκείνος γίνεται ακόμα πιο απρόβλεπτος και επικίνδυνος.

Τα ατού της σειράς ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Με ατμοσφαιρική κινηματογράφηση που μιμείται αισθητικά την «πατίνα» της δεκαετίας του 1970, εδώ παρουσιάζεται μια ολόκληρη εποχή, σε ένα κομμάτι του κόσμου που δεν βλέπουμε συχνά στον δυτικό κινηματογράφο. Το «προσκύνημα» της χίπικης νεολαίας της Αμερικής και της Ευρώπης εκείνης της εποχής στην Ανατολική Ασία υπήρξε πολύ διαδεδομένο φαινόμενο, το οποίο βέβαια εδώ μετατρέπεται σε εφιάλτη μέσα από την δράση του Σομπράζ.

Ο τελευταίος από την πλευρά του είναι τόσο σαγηνευτικά… κακός που θολώνει τα όρια μεταξύ αντιήρωα και παραδοσιακού «villain» με τρόπο απολαυστικό, ενώ η εξέλιξη της ιστορίας του -και μαζί όλων των υπόλοιπων χαρακτήρων- είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News