LIFE & ARTS

Το «ελληνικό» Knives Out και η κούρσα του Netflix

Το «ελληνικό» Knives Out και η κούρσα του Netflix

Ακόμα υψηλότερη από τα (εντυπωσιακά) 450 εκατομμύρια που είχαν αναφερθεί αρχικά, φαίνεται πως είναι η τιμή την οποία θα πληρώσει το Netflix προκειμένου να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των δύο σίκουελ του «Knives Out». Σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Hollywood Reporter, η συμφωνία για την οσκαρική περιπέτεια μυστηρίου του Ράιαν Τζόνσον θα φτάσει τελικά τα 469 εκατ. δολάρια, ποσό προφανώς τεράστιο και ρεκόρ για τα δεδομένα της διαδικτυακής τηλεόρασης.

Φυσικά όλα αυτά αποκτούν έξτρα ενδιαφέρον για εμάς, αφού ως γνωστόν, το πρώτο από τα δύο σίκουελ της ταινίας θα ξεκινήσει γυρίσματα στην Ελλάδα προς τα τέλη Ιουνίου. Ο πρωταγωνιστής Ντάνιελ Γκρεγκ και το υπόλοιπο καστ θα καταφτάσει τότε στη χώρα μας, στο πλαίσιο μιας ολοφάνερα μεγάλης παραγωγής, της μεγαλύτερης που έχει φιλοξενηθεί εδώ τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη το γιγάντιο ποσό της αγοράς δικαιωμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτά τα χρήματα θα πάνε εξολοκλήρου στην παραγωγή των ίδιων των ταινιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Hollywood Report, ο σκηνοθέτης Ράιαν Τζόνσον μαζί με το συμπαραγωγό Ραμ Μπέργκμαν και τον Ντάνιελ Γκρεγκ, αναμένεται να αμειφθούν με 100 εκατ. δολάρια έκαστος (!) για την συμμετοχή τους στο πρότζεκτ. Επιπλέον το Netflix τους έχει παραχωρήσει πλήρη δημιουργική ελευθερία, δίχως τις συνηθισμένες «σημειώσεις» που δίνει στους συνεργάτες του και με μόνη υποχρέωση τα καινούρια φιλμ να έχουν τουλάχιστον τον προϋπολογισμό του ορίτζιναλ, δηλαδή γύρω στα 40 εκατ. δολάρια.

Ολα τα παραπάνω βέβαια ενδεχομένως δεν θα είχαν συμβεί καν σε μια πιο φυσιολογική χρονιά για τον κόσμο και τον κινηματογράφο κατ’  επέκταση. Κι αυτό γιατί τόσο ο Τζόνσον όσο και ο Μπέργκμαν αποτελούν σταθερούς υπέρμαχους της παραδοσιακής κυκλοφορίας των ταινιών στις αίθουσες έναντι της μικρής οθόνης, όμως σε μια χρονιά παγώματος και δισταγμών δεν βρέθηκε κανένα από τα μεγάλα στούντιο να χρηματοδοτήσει την παραγωγή τους. Κάπου εκεί μπήκε σφήνα το Netflix κάνοντας μάλιστα μια προσφορά που δύσκολα απορρίπτει κανείς. Η πλατφόρμα από την πλευρά της κερδίζει ένα franchise με αποδεδειγμένη εμπορική αξία (η πρώτη ταινία έφτασε τα 311 εκατ. δολάρια στο box office) αλλά και κύρος έναντι των ανταγωνιστών της στην κούρσα για την κυριαρχία, όχι απλώς στον χώρο του streaming αλλά του ίδιου του παγκόσμιου σινεμά.

Με πληροφορίες από hollywoodreporter.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News