LIFE & ARTS

Φωτίζοντας τα σκοτάδια του Διαδικτύου

Φωτίζοντας τα σκοτάδια του Διαδικτύου

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα σοκαριστικά ντοκιμαντέρ που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, προσγειώθηκε μόλις στην πλατφόρμα του Cinobo. Το «Παγίδα στο Διαδίκτυο» έρχεται από την Τσεχία και όπως φαίνεται από τον τίτλο του, μας ταξιδεύει σε σκοτεινές γωνιές του Ιντερνετ, εκεί όπου η παιδική αθωότητα έρχεται αντιμέτωπη με το… τέρας. Πρόκειται για μόνιμο θέμα συζήτησης, από τότε που η ανώνυμη επικοινωνία μέσω Διαδικτύου κι ακόμα περισσότερο η εποχή των σόσιαλ μίντια μπήκε στις ζωές μας, το κατά πόσο οι μικρότερες ηλικίες είναι προστατευμένες ανοίγοντας αυτό το ψηφιακό παράθυρο στον κόσμο.

Το ντοκιμαντέρ των Μπάρμπαρα Χαλούποβα και Βιτ Κλούζακ απαντά με καθαρότητα και συνταρακτική τεκμηρίωση στο ερώτημα, κινηματογραφώντας επί της ουσίας ένα πρωτότυπο κοινωνικό πείραμα. Τρεις νεαρές κοπέλες (ηθοποιοί) που δείχνουν μικρότερες από την ηλικία τους, επιλέγονται για να υποδυθούν 12χρονα κορίτσια φτιάχνοντας και τα σχετικά ψεύτικα προφίλ στις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες (Facebook, Instagram κ.ο.κ.). Η παραγωγή κατασκευάζει με κάθε λεπτομέρεια το παιδικό δωμάτιο καθεμιάς, από όπου εκείνη θα αρχίσει μέσω του υπολογιστή να βουτά στην θάλασσα των διαδικτυακών επαφών με αγνώστους.

Οι κανόνες της επικοινωνίας είναι απλοί: δεν προκαλούμε, δεν ενθαρρύνουμε και ξεκαθαρίζουμε πως πρόκειται για 12χρονα κορίτσια. Οσα περνούν μπροστά από την οθόνη στη συνέχεια μοιάζουν με ατελείωτο εφιάλτη, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται σουρεαλιστικά κωμικός, στις περισσότερες ωστόσο παραμένει απλά τρομακτικός. Μέσα στις 10 μέρες του πειράματος σχεδόν 3000 άνδρες έρχονται σε επαφή με τα κορίτσια, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων στοχεύει στην ικανοποίηση άρρωστων ενστίκτων ή/και στον εκβιασμό, δίχως μάλιστα να περιορίζεται στην απομακρυσμένη επικοινωνία. Η κορύφωση του φιλμ έρχεται όταν κάποιοι από αυτούς συναντούν τις κοπέλες με την κάμερα των παραγωγών να τους καταγράφει από απόσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ντοκιμαντέρ προκάλεσε σάλο στην Τσεχία, με τις αρχές να προχωρούν σε συλλήψεις χάρη στο λεπτομερές υλικό που εξασφαλίστηκε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News