Life & Arts Πέμπτη 8/04/2021, 12:57
LIFE & ARTS

10 ταινίες που μετέφεραν τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων στη μεγάλη οθόνη

10 ταινίες που μετέφεραν τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων στη μεγάλη οθόνη

Ηζωγραφική αποτελούσε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας τόσο για καλλιτέχνες, όσο και για άλλους ανθρώπους, οι οποίοι είναι απλοί θαυμαστές της τέχνης.

Ένας πίνακας μπορεί να γεννήσει χιλιάδες συναισθήματα και να πυροδοτήσει πολλές σκέψεις, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ένας πίνακας αποτέλεσε πολιτικοκοινωνικό σχόλιο του καλλιτέχνη ενάντια στα κακώς κείμενα της εποχής.

  

Πολλοί δημιουργοί, μάλιστα, εκτός από τα επαναστατικά έργα τους, τα οποία έμειναν στην ιστορία, έζησαν έντονη ζωή, η οποία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το έργο τους. Έτσι, χρόνια μετά το θάνατό τους, η ζωή τους ενέπνευσε δημιουργούς της έβδομης τέχνης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι παρακάτω βιογραφικές ταινίες.

Από τον Πικάσο και τη Φρίντα Κάλο ως το Βερμέερ και τον Ελ Γκρέκο οι παρακάτω ταινίες αξίζουν το χρόνο σου, αν αγαπάς την τέχνη και ιδιαίτερα τη ζωγραφική!

  

1. Πέρα από τον Picasso (1996)

Υπόθεση: Η ταινία με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς περιστρέφεται γύρω από την ταραγμένη ερωτική σχέση της 23χρονης Φρανσουά Ζιλό με τον εξηντάχρονο Πικάσο στη Γαλλία του μεταπολέμου.

 

 

10 ταινίες που μετέφεραν τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων στη μεγάλη οθόνη-1

 

 2. Πόλοκ, Ο Ασυμβίβαστος (2000)

 

Υπόθεση: Η ταραγμένη ζωή του Αμερικανού ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ από τις αρχές του 1941, όταν ζωγράφιζε σ’ ένα άθλιο νεοϋρκέζικο διαμερισματάκι, μέχρι την αυτοκτονία του το 1956. Οι σχέσεις του με τη γυναίκα του Λι Κράσνερ, τα χρόνια της αναγνώρισης, αλλά και της παρακμής, εξαιτίας των προβλημάτων που είχε με το αλκοόλ.

 

10 ταινίες που μετέφεραν τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων στη μεγάλη οθόνη-2

 

3. Frida (2002)

Υπόθεση:  Δεκαετία του 1920. Ένα φρικτό ατύχημα στο τραμ όπου επέβαινε τραυματίζει ανεπανόρθωτα τη νεαρή Φρίντα Κάλο σε όλο της το σώμα. Εγκλωβισμένη σε γύψους και νάρθηκες, βρίσκει παρηγοριά στη ζωγραφική. Ο αναγνωρισμένος ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα, ένθερμος κομμουνιστής της εποχής διακρίνει το ταλέντο της και αρχίζει η εικοσιπεντάχρονη θυελλώδης σχέση τους. Όσκαρ μουσικής και μακιγιάζ σε μια εξαιρετικά φροντισμένη παραγωγή, που πετυχαίνει να δώσει πειστικά το πορτρέτο της ιδιόρρυθμης αυτής προσωπικότητας.

 

10 ταινίες που μετέφεραν τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων στη μεγάλη οθόνη-3

 

4. The girl with a pearl earring (2003)

Υπόθεση:  Η 16χρονη Γκριτ, υπηρέτρια στο σπιτικό του διάσημου ζωγράφου Βερμέερ, έλκεται από τον κόσμο των χρωμάτων και των φωτοσκιάσεων του αφεντικού της, γίνεται στα κρυφά βοηθός και μοντέλο του, προκαλεί όμως τη ζηλοτυπία της αφεντικίνας της, όπως και τις κατακτητικές ορέξεις του “προστάτη”-μαικήνα της οικογένειας του ζωγράφου.

 

10 ταινίες που μετέφεραν τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων στη μεγάλη οθόνη-4

 

5. Μοντιλιάνι: Ο καταραμένος ζωγράφος (2004)

Υπόθεση:  1919, Παρίσι. Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος έχει τελειώσει και η νυχτερινή ζωή έχει γεμίσει με σκοτεινά πάθη και αχαλίνωτες εμμονές. Στο καφέ «Ροτόντ», το στέκι της ελίτ της τέχνης, ένα τραπέζι δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην ιστορία: ο Πικάσο, η Φρίντα Κάλο, ο Ουτρίγιο, ο Κοκτό κι ο Μοντιλιάνι συζητούν με πάθος για τέχνη, έρωτα και επιθυμία! Η δραματική αντιζηλία μεταξύ του Μοντιλιάνι και του Πικάσο, δύο αντρών που η σχέση τους διακατέχεται από ευφυΐα, αλαζονεία και πάθος θα στοιχειώσει την καλλιτεχνική παρέα. Η ερωτική τραγωδία που θα ακολουθήσει θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της τέχνης. Μέσα σε μια νύχτα, η μοίρα θα πάρει τα πράγματα στα χέρια της και την άλλη μέρα τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο…

 

10 ταινίες που μετέφεραν τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων στη μεγάλη οθόνη-5

 

6. Klimt: Ο ζωγράφος των αισθήσεων (2006)

Υπόθεση:  Στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού ο ζωγράφος Γκουστάφ Κλιμτ βραβεύεται με χρυσό μετάλλιο για το έργο του και συναντιέται με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Μέσα από αναμνήσεις, αφηγήσεις και φίλου, ξεδιπλώνεται η ζωή του Αυστριακού ζωγράφου, με τους εντυπωσιακούς, όσο και αισθησιακούς για την εποχή τους, πίνακες και το μεγάλο πάθος του για τις γυναίκες. Οι πολυάριθμες γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του, ο μεγάλος του έρωτας με τη χορεύτρια Λία Ντε Κάστρο και οι προκλητικοί του πίνακες, που καταδικάστηκαν στην πατρίδα του, αυτή είναι η φλογισμένη ζωή ενός από τους διασημότερους ζωγράφους…

 

10 ταινίες που μετέφεραν τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων στη μεγάλη οθόνη-6

 

7. El Greco (2007)

Υπόθεση: Λίγο πριν ο διάσημος ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αντιμετωπίσει την ισπανική Ιερά Εξέταση, μνημονεύει τα αγωνιώδη νεανικά χρόνια στην πολιορκούμενη από τους Ενετούς Κρήτη, τη μαθητεία του δίπλα στον Τιτσιάνο στη Βενετία, και την καλλιτεχνική του καταξίωση στο Τολέδο, η οποία συνέπεσε με την μοιραία σύγκρουση με τον ιερωμένο Νίνο ντε Γκεβάρα.

 

10 ταινίες που μετέφεραν τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων στη μεγάλη οθόνη-7

 

8. Renoir (2012)

Υπόθεση: Στην Κυανή Ακτή του 1915 ο 74χρονος ζωγράφος Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ βρίσκει έμπνευση στο πρόσωπο (και το γυμνό σώμα) της δυναμικής και ανεξάρτητης Αντρέ. Το νεαρό μοντέλο θα ερωτευτεί όμως ο γιος του Ζαν, ο οποίος επιστρέφει τραυματισμένος από το μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

10 ταινίες που μετέφεραν τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων στη μεγάλη οθόνη-8

 

9. Mr Turner (2014)

Υπόθεση: Η ζωή του Βρετανού εκκεντρικού ζωγράφου Γουίλιαμ Τέρνερ από το 1828, όταν είχε πλέον καταξιωθεί ως σπουδαίος εικαστικός, μέχρι το θάνατό του το 1851.

 

10 ταινίες που μετέφεραν τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων στη μεγάλη οθόνη-9

 

10. Loving, Vincent (2017)

Υπόθεση: Γιος ταχυδρόμου, ο Αρμάν Ρουλέν αναζητά το 1891 τον Τεό βαν Γκογκ για να του παραδώσει την τελευταία επιστολή του αδερφού του Βίνσεντ. Όταν μαθαίνει πως ο Τεό έχει πεθάνει, αρχίζει να αναζητά την αλήθεια πίσω από τη ζωή και τον προ ενός έτους μυστηριώδη θάνατο του διάσημου ζωγράφου.

 

10 ταινίες που μετέφεραν τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων στη μεγάλη οθόνη-10

Πηγή: neolaia.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News