Life & Arts Τρίτη 6/04/2021, 08:44
LIFE & ARTS

Να κλείσει το Γκουαντάναμο ζητά ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Να κλείσει το Γκουαντάναμο ζητά ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Μπορεί η τέχνη να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις και σε τι βαθμό; Εχει «καθήκον» ο καλλιτέχνης να επεμβαίνει (τουλάχιστον) με τον λόγο του σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα τα οποία θεωρεί σοβαρά; Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς φαίνεται πως έχει θετική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, όπως έδειξε και η πρόσφατη συνέντευξή του στον Independent, εκεί όπου υποστήριξε απερίφραστα το άμεσο κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο.

Φυσικά ο δημοφιλής ηθοποιός δεν δέχτηκε τυχαία την ερώτηση. Ο ίδιος μαζί με τον Ταχάρ Ραχίμ και την Τζόντι Φόστερ πρωταγωνιστούν στον «Μαυριτανό», φετινό φιλμ βρετανικής παραγωγής, το οποίο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Μοχαμέντου Ουλντ Σλάχι, ενός νέου άνδρα ο οποίος φυλακίστηκε επί 14 χρόνια εκεί, δίχως η αμερικανική κυβέρνηση να του απαγγείλει ποτέ κατηγορίες.

«Ειναι ένα τεράστιο έξοδο. Είναι η πιο ακριβή φυλακή στον κόσμο. Και ποια είναι τα αποτελέσματα; Που είναι οι διώξεις; Απλώς δεν δουλεύει. Και φυσικά υπάρχει το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι ένα τρομακτικό αυτογκόλ νομίζω για τον ελεύθερο κόσμο, να φυλακίζει ανθρώπους με περίεργο τρόπο, να τους βασανίζει και να αποσπά ομολογίες που νομίζουν ότι θα είναι χρήσιμες στο δικαστήριο…είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο, αχρείαστο και αναποτελεσματικό μέρος και νομίζω, αρκετοί άνθρωποι έχουν υποφέρει εκεί», ανέφερε ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, κάνοντας λόγο και για την σχετική προεκλογική δέσμευση του Τζο Μπάιντεν.

Πράγματι ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος είχε πει πως είναι «στόχος και πρόθεσή» του το κλείσιμο του Γκουαντάναμο μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας του. Υπενθυμίζουμε πως η φυλακή ξεκίνησε την λειτουργία της το 2002 ως μέρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας του Τζορτζ Μπους, ενώ κατά την θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, ο αριθμός των κρατουμένων εκεί μειώθηκε από τους 245 στους 41. Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του το 2018 υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο το Γουαντάναμο θα παρέμενε ανοιχτό επ αόριστον.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο «Μαυριτανός», αν και απέσπασε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της Τζόντι Φόστερ, δεν βρίσκεται πουθενά στις υποψηφιότητες των φετινών Οσκαρ.

Με πληροφορίες από Independent και indiewire.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News