LIFE & ARTS

Κουζίνα με… ψυχή, έφτασε στο Cinobo

Κουζίνα με… ψυχή, έφτασε στο Cinobo

Η πλατφόρμα του Cinobo πλούτισε πρόσφατα την συλλογή της από ταινίες του Φατίχ Ακίν, με την πιο διασκεδαστική, αναμφισβήτητα, από τις δημιουργίες του Τουρκο-Γερμανού κινηματογραφιστή: το «Soul Kitchen». Πρωταγωνιστής του είναι ένας Ελληνας, ο Ζήνος Καζαντζάκης, ο οποίος διατηρεί το ομώνυμο της ταινίας εστιατόριο στο Αμβούργο. Οι δουλειές πάνε αρκετά καλά και ο νέος άνδρας αποφασίζει να προσλάβει έναν καινούριο σεφ για να αναβαθμίσει την κουζίνα του, όταν αρχίζει ο… κατήφορος. Η κοπέλα του μετακομίζει στην Κίνα, οι υγειονομικές υπηρεσίες τον επισκέπτονται με άγριες διαθέσεις, ο πρόσφατα αποφυλακισμένος αδελφός του προκαλεί προβλήματα και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η μέση του παρουσιάζει μια δισκοκήλη που τον ταλαιπωρεί φρικτά.

Ο Ακίν σκηνοθετεί με κέφι και ταχύτητα τον καλό του φίλο Αδάμ Μπουσδούκο, ο οποίος υποδύεται τον χτυπημένο από την μοίρα -αλλά ακόμα πολυμήχανο- Ελληνα, που τα βάζει με τους πάντες προκειμένου να σώσει το μαγαζί του. Ενα αληθινά απολαυστικό σενάριο είναι εδώ το κλειδί μαζί με τις μοναδικές ερμηνείες του Μπουσδούκου και των υπόλοιπων ηθοποιών, ενώ μερικές σκηνές είναι πραγματικά ξεκαρδιστικές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ταινία είναι επενδεδυμένη με πολλές ελληνικές μουσικές, από την «Φραγκοσυριανή» στην εκτέλεση των Locomondo, μέχρι το «Οταν πηγαίναμε μαζί σχολείο» του Πασχάλη, που συνοδεύει και την πιο αποθεωτική σκηνή της.

Οπως είπαμε πάντως, εκτός του «Soul Kitchen», στο Cinobo μπορεί κανείς να βρει ακόμα τρεις ταινίες του Φατίχ Ακίν: το εξαιρετικό -και κατά του νεοναζισμού- «Μαζί ή Τίποτα», με την μοναδική ερμηνεία της Νταϊάν Κρούγκερ, γυρισμένο τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Την δραμεντί ενηλικίωσης «Βερολίνο, Αντίο», μια περιπέτεια δρόμου με έφηβους πρωταγωνιστές και φόντο το ηλιόλουστο καλοκαίρι. Και τέλος την «Μαχαιριά», την πιο φιλόδοξη ίσως από τις ταινίες του Φατίχ Ακίν, η οποία μιλά για την γενοκτονία των Αρμενίων, μέσα από την ιστορία ενός νεαρού πρόσφυγα. Αξίζει να σημειωθεί πως το φιλμ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και την «καταδίκη» του κινηματογραφιστή στην Τουρκία, όταν κυκλοφόρησε το 2015.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News