LIFE & ARTS

Τζον Μπελούσι: Το άστρο που έσβησε νωρίς

Τζον Μπελούσι: Το άστρο που έσβησε νωρίς

Σε εξέλιξη για τέσσερις ακόμα ημέρες θα βρίσκεται το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά, στην πρώτη τουλάχιστον φάση του, μέχρι την ζωντανή εκδοχή που προγραμματίζεται για το καλοκαίρι. Προς το παρόν πάντως έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ από κάθε γωνιά του κόσμου, τόσο στο μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Προορισμός: Ταξίδι», όσο και στο τμήμα Top Docs, το οποίο μας συστήνει τις καλύτερες ταινίες τεκμηρίωσης της πιο πρόσφατης παραγωγής.

Μια τέτοια είναι και το «Μπελούσι» του σπουδαίου Αμερικανού ντοκιμαντερίστα-βιογράφου Ρ. Τζ. Κάτλερ, ο οποίος πρόσφατα μας σύστησε και την εξαιρετική δουλειά του πάνω στο φαινόμενο της Μπίλι Αϊλις. Στο ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ ασχολείται με μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα από τον χώρο του θεάματος, η οποία δυστυχώς χάθηκε πρόωρα. Αυτοσχεδιαστικός κωμικός, ηθοποιός, μουσικός και αρκετά άλλα, ο Τζον Μπελούσι έλαμψε με το χειμαρρώδες ταλέντο του κατά την δεκαετία του 1970 και στις αρχές του 1980, όντας μεταξύ άλλων από τους στυλοβάτες της θρυλικής τηλεοπτικής εκπομπής Saturday Night Live.

Μέσα από σπάνιο υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά δημόσια, παρακολουθούμε την ζωή και τα έργα ενός ανθρώπου με έντονη προσωπικότητα, κωμικό άστρο αλλά και ταλέντο που δύσκολα χωρούσε σε καλούπια. Κορύφωση φυσικά αποτελεί η συνεργασία του με τον Νταν Ακρόιντ στο νούμερο των «Blues Brothers», η οποία οδήγησε και στην ομώνυμη επίσης μυθική ταινία.

Οπως είπαμε βέβαια ο Τζον Μπελούσι είχε και την σκοτεινή πλευρά του, η οποία λειαίνεται πιθανώς στο ντοκιμαντέρ, αλλά παραμένει σίγουρα παρούσα. Οι καταχρήσεις, τα ναρκωτικά, οι εκρήξεις οργής και η μοναχικότητα που τον κατέβαλλαν τελικά, περιγράφονται από τους οικείους του με συγκινητικό τρόπο, δίχως όμως αχρείαστο μελόδραμα· ο πρωταγωνιστής άλλωστε της ιστορίας ήταν από εκείνα τα αστέρια που φέγγουν πολύ δυνατά για λίγο και μας αφήνουν με την ανάμνηση της λάμψης τους.

Το ντοκιμαντέρ «Belushi», καθώς και όλα τα υπόλοιπα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο online.filmfestival.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News