#METOO

Στον «πάγκο» του Space Jam ο Πεπέ λε Πιου

Στον «πάγκο» του Space Jam ο Πεπέ λε Πιου

Χωρίς τον Πεπέ λε Πιου, τον γνωστό χαρακτήρα των Looney Tunes με τη μορφή ασβού, φαίνεται πως θα παίξει μπάσκετ η ομάδα του ΛεΜπρον Τζέιμς στο σίκουελ της ταινίας «Space Jam» που θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο.

Οι κομμένες σκηνές του λε Πιου και το θέμα της απεικόνισης στερεοτύπων και ευαίσθητων κοινωνικών ζητημάτων, επανήλθε τις τελευταίες μέρες, αφού έγινε γνωστό ότι διακόπτεται η κυκλοφορία έξι παιδικών βιβλίων του γνωστού συγγραφέα Dr. Seuss που παρουσιάζουν με ρατσιστικό και γενικότερα λάθος τρόπο συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες (Αφροαμερικάνοι, Ασιάτες κ.ά.).

Με αφορμή τον Dr. Seuss ένα άρθρο των New York Times που μιλούσε για το θέμα της απεικόνισης του ρατσισμού και της βίας σε παιδικά προγράμματα υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι Πεπέ λε Πιου «κανονικοποιούσε την κουλτούρα του βιασμού». Στα στριπάκια των Looney Tunes ο λε Πιου ήταν ο ενοχλητικός «ερωτύλος» ασβός που προσπαθούσε να κατακτήσει με κάθε τρόπο την γάτα Πενέλοπι και μάλλον το έκανε με τον πιο λάθος τρόπο.

Σύμφωνα με το Deadline στο «Space Jam: A New Legacy» ο Πεπέ λε Πιου είχε μια σκηνή με τη Βραζιλιάνα ηθοποιό Γκρέις Σάντο. Ο λε Πιου, όπως συνήθιζε, άρχισε να φιλάει το χέρι της Σάντο μέχρι που εκείνη του έδινε ένα χαστούκι και ο ασβός στριφογύριζε βλέποντας αστράκια. Το στροβίλισμά του σταματούσε ο ΛεΜπρον Τζέιμς και ο Πεπέ αποκάλυπτε ότι η Πενέλοπι έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του για… παρενόχληση.

Ο Τζέιμς τότε απαντούσε ότι δεν μπορεί να αγγίζει άλλα καρτούν χωρίς τη συναίνεση τους. Με το κόψιμο της σκηνής όμως δεν συμφωνεί η ίδια η Σάντο, η οποία εκτιμά ότι την εποχή του #MeToo, τέτοιες σκηνές ενδυναμώνουν τις γυναίκες και δείχνουν στα νεαρά κορίτσια ότι συμπεριφορές όπως του Πεπέ λε Πιου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Το Deadline πάντως επισημαίνει πως ο λε Πιου έμεινε εκτός ταινίας πριν από περίπου τρεις μήνες και δεν φαίνεται να συνδέεται με το άρθρο των New York Times.

 Με πληροφορίες από Deadline, The Hollywood Reporter, New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News