LIFE & ARTS

Οι πενήντα αποχρώσεις του… μακιγιάζ

Οι πενήντα αποχρώσεις του… μακιγιάζ

Ενα παράξενο περιστατικό, το οποίο πήρε κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάγκασε το μεγαλόσχημο HBO σε απολογητική ανακοίνωση, συνέβη κατά την διάρκεια γυρισμάτων της πολύ ενδιαφέρουσας σειράς «Lovecraft Country» του τηλεοπτικού δικτύου.

Για όσους δεν γνωρίζουν η σειρά εκτυλίσσεται στην αμερικανική επαρχία της δεκαετίας του 1950 εκεί όπου μια ομάδα κυρίως Αφροαμερικανών χαρακτήρων έρχεται αντιμέτωποι με τις διακρίσεις, τον ρατσισμό αλλά και τα υπερφυσικά όντα που γέννησε η φαντασία του συγγραφέα Χ. Π. Λάβκραφτ.

Σε αυτή τη σειρά με την έντονη φυλετική φόρτιση λοιπόν πήρε μέρος η νεαρή Κέλι Αμίρα, ερμηνεύοντας τον πολύ σύντομο ρόλο ενός από τους χαρακτήρες σε μικρότερη ηλικία. Πηγαίνοντας ωστόσο στο μακιγιάζ πριν από το γύρισμα, οι παραγωγοί διαπίστωσαν πως παρόλη την εξαιρετική ομοιότητα στα χαρακτηριστικά του προσώπου, ο τόνος του δέρματός της ήταν αρκετά πιο ανοιχτόχρωμος από της γυναίκας που θα ενσάρκωνε.

Οπως κατήγγειλε σε ανάρτησή της η Αμίρα, η λύση δόθηκε με το… πινέλο, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέλαβε να την βάψει σε πρόσωπο και χέρια, προκειμένου να σκουρήνει αρκετά για να παίξει τον ρόλο. Η ίδια αναφέρει πως ένιωσε «μεγάλη ντροπή και ταπείνωση» για το περιστατικό και πως αν το γνώριζε εξαρχής δεν θα αποδεχόταν ποτέ τον ρόλο. Επιπλέον παραδέχεται πως δεν είχε το σθένος να αντιταχθεί στο «λάθος» την στιγμή που αυτό συνέβη, όμως και η ομάδα του κάστινγκ δεν θα έπρεπε να την είχε συμπεριλάβει εξαρχής.

Το ίδιο το HBO μετά την δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, εξέδωσε ανακοίνωση «απογοήτευσης» για όσα έγιναν και διαβεβαίωσε πως «λαμβάνονται μέτρα ώστε κάτι τέτοιο να μην συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον». Το ζήτημα που ανακύπτει τώρα είναι το εξής: συνιστά η συμπεριφορά της τηλεοπτικής παραγωγής φυλετικού περιεχομένου διάκριση ή ήταν απλώς η πανικόβλητη αντίδραση μιας δημιουργικής ομάδας μπροστά στο ενδεχόμενο να χαθεί (εξαιρετικά κοστοβόρος) χρόνος γυρισμάτων; Πιθανότερο μοιάζει το δεύτερο, ωστόσο σε μια εποχή όπως η σημερινή καλό είναι τα λάθη να αποφεύγονται…

Με πληροφορίες από hollywoodreporter.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News