LIFE & ARTS

Δύο προτάσεις για τηλεοπτικό Σαββατοκύριακο

Δύο προτάσεις για τηλεοπτικό Σαββατοκύριακο

Άλλο ένα Σαββατοκύριακο με περιορισμούς μετακινήσεων σημαίνει αυτόματα περισσότερη παραμονή στο σπίτι και συγκεκριμένα στον… καναπέ παρέα με ταινίες και σειρές.

Μόνιμος σύμμαχος σε τέτοιες καταστάσεις φυσικά οι διαδικτυακές πλατφόρμες, είτε συνδρομητικές όπως το Netflix, είτε δωρεάν όπως το Ertflix, το οποίο μάλιστα διαρκώς εξελίσσεται (και) με τεχνικές προσαρμογές που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του για τις τηλεοράσεις κ.ο.κ. Αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε μια τηλεοπτική σειρά από το καθένα, η οποία μπορεί να κρατήσει καλή συντροφιά και να μας ταξιδέψει σε διαφορετικά μέρη.

«Ethos»

Πρώτη στάση στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου εκτυλίσσεται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σειρές του Netflix, μακριά από τα πρότυπα των γνωστών τουρκικών σίριαλ που έγιναν δημοφιλή και στη χώρα μας. Στο χωνευτήρι αυτό των πολιτισμών, οι ζωές ανθρώπων προερχόμενων από τελείως διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο διασταυρώνονται, συμπλέκονται και συχνά συγκρούονται. Τα πάντα προφανώς ξεκινούν από τον διαχωρισμό πλούτου-φτώχειας, όμως δεν μένουν εκεί· η θρησκευτική αφοσίωση συναντά τον δυτικότροπο φιλελευθερισμό και η άγνοια αντιπαρατίθεται με μια συχνά υπεροπτική καλλιέργεια. Ολα αυτά τοποθετημένα μέσα σε ένα εντυπωσιακό χωνευτήρι που αναπαριστά κυριολεκτικά την συνύπαρξη δύο –ή και περισσότερων– διαφορετικών κόσμων.

Δύο προτάσεις για τηλεοπτικό Σαββατοκύριακο-1

Υπάρχει μια γλυκιά μελαγχολία στην τουρκική σειρά και μια προσήλωση στον διάλογο που συχνά της δίνει θεατρική αξία. Επιπλέον, οι περισσότεροι πρωταγωνιστές της –και ειδικά οι γυναίκες– είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους, δημιουργώντας πολύπλευρους χαρακτήρες που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Οσο για την ατμόσφαιρα, παρότι πρόκειται για δράμα, αυτή δεν βαραίνει πραγματικά ποτέ, μιας και το διακριτικό χιούμορ, συχνά με διάθεση σάτιρας, είναι εκεί για να κρατήσει τις ισορροπίες.

«Το μυστικό της λίμνης»

Επόμενος σταθμός η Νέα Ζηλανδία όπου γυρίστηκε μια από τις καλύτερες αστυνομικές σειρές της τελευταίας δεκαετίας, σε σκηνοθεσία της σπουδαίας Τζέιν Κάμπιον. Οι δύο αυτοτελείς σεζόν έχουν για πρωταγωνίστρια την πληγωμένη ντετέκτιβ που ερμηνεύει (υποδειγματικά) η Ελίζαμπεθ Μος. Η τελευταία επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της για να διαλευκάνει έναν μυστηριώδη θάνατο.

Δύο προτάσεις για τηλεοπτικό Σαββατοκύριακο-2

Τα ατού του «Μυστικού της λίμνης» βρίσκονται στη δραματική τελειότητα που επιτυγχάνεται χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες, τους προσεγμένους δευτερεύοντες χαρακτήρες και τη μίνιμαλ σεναριακή και σκηνοθετική προσέγγιση της Κάμπιον. Τα φιλοσοφικά και κοινωνικά ζητήματα είναι επίσης εκεί. Εκτός του αστυνομικού στοιχείου, η σειρά αποτελεί και μια (έστω σύντομη) σπουδή πάνω στις ιδιαιτερότητες των κλειστών κοινωνιών, των μυστικών και των προκαταλήψεων που τις χαρακτηρίζουν. Δολοφονίες, βιασμοί, παιδοφιλία, αιμομιξία και εξαφανίσεις μπαίνουν με σκανδαλώδη ευκολία «κάτω από το χαλί» μιας τοπικής ομερτά.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News