Life & Arts Παρασκευή 19/02/2021, 14:02 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ
LIFE & ARTS

Modern Family: Το τέλος της sitcom όπως τη γνωρίζαμε

Modern Family: Το τέλος της sitcom όπως τη γνωρίζαμε

Με τον όρο αμερικάνικη τηλεοπτική κωμωδία (ή sitcom) μιλάμε για κάτι που όλοι γνωρίζουμε και μπορούμε εύκολα να περιγράψουμε. Μία σειρά με μισάωρα επεισόδια, ακραίους, στερεοτυπικούς χαρακτήρες σε ακραίες καταστάσεις, ατάκες που διαδέχονται γρήγορα η μία την άλλη και το γνωστό σε όλους μας laugh track (το γέλιο που παίζει πίσω από κάθε αστεία ατάκα ή πράξη). Το Modern Family, ωστόσο, αποτέλεσε μία μεγάλη επιτυχία που δεν ακολούθησε ακριβώς αυτά πρότυπα του sitcom που είχαν θεσπιστεί μέχρι τότε και έφερε μία επανάσταση.

Οι αμερικάνικες κωμωδίες έχουν μακρά ιστορία. Το πρώτο sitcom προβλήθηκε το 1947 μέχρι το 1950 στις ΗΠΑ και ήταν το «Mary Kay and Johny». Η σειρά γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έκανε το είδος αυτό ιδιαίτερα αγαπητό στο τηλεοπτικό κοινό. Στις δεκαετίες που πέρασαν ακολούθησαν αρκετές πετυχημένες σειρές που αγαπήθηκαν από κοινό και κριτικούς και συγκέντρωσαν μία πλειάδα από βραβεία. Μερικές από αυτές είναι τα «I Love Lucy», «The Dick Van Dyke Show», «M*A*S*H», «Cheers», «Seinfeld», «Friends» και πολλά άλλα.

Όλες αυτές οι σειρές ακολουθούσαν τα γνωστά τρικ των sitcoms και είχαν ένα τεράστιο και φανατικό κοινό. Οι ιστορίες και τα προβλήματα που δημιουργούσαν στους χαρακτήρες λύνονταν μέσα σε μισή ώρα. Οι χαρακτήρες πέρναγαν ολόκληρες σεζόν (ή και ολόκληρη τη σειρά) χωρίς να αλλάξουν ριζικά και οι τηλεθεατές έβρισκαν παρηγοριά και μία δίοδο διαφυγής από την πραγματικότητα τους. Αυτό, όμως, άρχιζε να αλλάζει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Τότε, αρκετές κωμωδίες άρχισαν να ξεφεύγουν από τα πεπατημένα και να αλλάζουν το σκηνικό για τα sitcoms. Το γνωστό laugh track άρχισε να χάνεται από τις καινούριες αυτές κωμωδίες. Η κάμερα άρχισε να κινείται σαν να παρακολουθούμε ένα είδος ντοκιμαντέρ και η σάτιρα άρχισε να μπαίνει σε περισσότερα κοινωνικά θέματα και καταστάσεις που αφορούν τους μέσους Αμερικανούς. Μέσα από αυτές τις αλλαγές βγήκαν πραγματικά κωμικά αριστουργήματα όπως τα «30 Rock», «The Office» και «Arrested Development».

Όμως, το παλιό είδος του sitcom δεν είχε εκλείψει τελείως. Σειρές όπως το «Two and A Half Men», «The Big Bang Theory» και «How I Met Your Mother» έκαναν μεγάλη επιτυχία και πέρασαν τα σύνορα της Αμερικής για να γίνουν επιτυχία σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Όλοι αυτοί που είχαν αγαπήσει την πρώτη μεγάλη κωμική επιτυχία της Αμερικής, «Friends», έψαχναν σε αυτές τις σειρές για να βρουν τους επόμενος Rachel, Monika, Chandler.

Έτσι, φτάσαμε στην τηλεοπτική σεζόν 2009- 2010 και στην πρεμιέρα του «Modern Family». Η σειρά του ABC κατάφερε με το πρώτο της κιόλας επεισόδιο να μαγέψει κοινό και κριτικούς και να γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές του τηλεοπτικού σταθμού. Για πέντε συνεχόμενα χρόνια, η σειρά κέρδιζε το Emmy Καλύτερης Κωμικής Σειράς (ρεκόρ που μοιράζεται με τη σειρά «Frasier») και, σχεδόν, όλοι οι πρωταγωνιστές της να βραβεύονται με Emmy για τις ερμηνείες τους.

12 χρόνια πριν οι δημιουργοί της σειράς Christopher Lloyd και ο Steve Levitan ήταν στο γραφείο τους προσπαθώντας να βρουν ιδέες για μία καινούρια σειρά. Έλεγαν ο ένας στον άλλο ιστορίες με τα παιδιά, τις γυναίκες του και γενικότερα με τις οικογένειές τους. Τελικά, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι ιστορίες θα μπορούσαν να γίνουν μία νέα σειρά.

Το «Modern Family» παρουσίαζε μία… μοντέρνα οικογένεια, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του. Η οικογένεια αποτελείται από τον πατέρα, Jay Prichett (Ed O’Neill), που παντρεύεται την αρκετά νεότερη του Gloria (Sofia Vergara), η οποία έχει ένα γιο τον Manny (Rico Rodriguez) από άλλον γάμο. Ο Jay Prichett έχει δύο παιδιά, την Claire (Julie Bowen) και τον Mitchell (Jesse Tyler Ferguson). Η Claire είναι παντρεμένη με τον Phil Dunphy (Ty Burrell) και έχουν τρία παιδιά, την Haley (Sarah Hyland), την Alex (Ariel Winter) και τον Luke (Nolan Gould). Ο Mitchell είναι ομοφυλόφιλος και συζεί με τον Cameron Tucker (Eric Stonestreet) και, στο πρώτο επεισόδιο, υιοθετούν ένα κοριτσάκι την Lily.

Η σειρά επικεντρώνεται σε διαφορετικές ιστορίες που σε κάθε επεισόδιο συνδυάζουν διαφορετικούς χαρακτήρες μεταξύ τους ενώ, ταυτόχρονα, υιοθετεί ένα στυλ ψευτοντοκιμαντέρ, με τους χαρακτήρες συχνά να μιλούν απευθείας στην κάμερα. Οι καταστάσεις που περνάνε οι χαρακτήρες δείχνουν το πραγματικό δέσιμο που υπάρχει στα μέλη μίας οικογένειας. Δεν είναι τυχαίο που η σειρά κατάφερε να κατακτήσει τις καρδιές των τηλεθεατών.

Πέρα, όμως, από αυτά τα δομικά στοιχεία που την ξεχώρισαν από τα υπόλοιπα sitcoms της εποχής της, το «Modern Family» είχε και στοιχεία που βλέπουμε όλο και πιο συχνά στην τηλεόραση. Ήταν μία από τις πρώτες σειρές που είχε ως πρωταγωνιστές ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι και δε φοβόταν να θίξει θέματα που απασχολούν την LGBTQ+ κοινότητα. Μάλιστα, στο επεισόδιο «Suddenly, Last Summer» εγείρουν το θέμα του gay γάμου που, τότε, είχε γίνει νόμιμος στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Επιπλέον, είχε ένα πολυεθνικό καστ που συμπληρώνεται υπέροχα από τη Sofia Vergara (Κολομβιανής καταγωγής) και τον Rick Rodriguez (με ρίζες από Μεξικανούς). Όλα αυτά έδιναν αξιέπαινα τον τίτλο της μοντέρνας οικογένειας.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, όμως, και τα βραβεία συσσωρεύονταν, πολλοί έβρισκαν ότι η σειρά δεν έβγαινε από την πεπατημένη και δεν ήταν αρκετά προχωρημένη. Άλλοι έλεγαν ότι αν και ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, έμεινε λίγο πίσω σε ότι αφορά αυτά τα ζητήματα που την είχαν κάνει διαφορετική. Όπως επισήμανε και ο Steve Levitan (ένας από τους δημιουργούς της σειράς):

«Έχουμε κατηγορηθεί για το ότι δεν είμαστε αρκετά ριζοσπαστικοί στις ιδέες. Πώς πήγαμε από το να είμαστε στα πρόθυρα του να είμαστε ριζοσπαστικοί στο να είμαστε φοβισμένοι και ντεμοντέ σε περίπου οκτώ χρόνια, δεν κατάλαβα ποτέ».  

Ωστόσο, η αλλαγή αυτή που έφερε η σειρά είναι αρκετά εμφανής στην τηλεόραση σήμερα. Η επόμενη επιτυχημένη οικογενειακή κωμωδία του ABC είναι το «black-ish» που αφορά μία οικογένεια Αφροαμερικανών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην Αμερική του σήμερα. Άλλη μία πολύ επιτυχημένη κωμωδία είναι το «Brooklyn Nine- Nine» που έχει ως πρωταγωνιστές μέλη της LGBTQ+ κοινότητας. Και τα παραδείγματα δεν τελειώνουν εκεί…

Με την ολοκλήρωσή της η σειρά φαίνεται ότι ήταν το τελευταίο απομεινάρι της χρυσής εποχής των sitcoms. Η αλλαγή είναι ορατή αν ρίξεις μία ματιά στις φετινές υποψηφιότητες για τα Emmy στην κατηγορία της κωμωδίας. Εκεί θα βρεις σειρές που έχουν έντονο το στοιχείο της κωμωδίας, αλλά ασχολούνται με θέματα όπως η ζωή και ο θάνατος («The Good Place»), το πένθος («Dead To Me») και φυλετικά ζητήματα («Insecure»). Πέρα από αυτές τις αλλαγές, οι νέες κωμωδίες φαίνεται να έχουν χαρακτήρες με περισσότερες γκρίζες ζώνες και να ακολουθούν ιστορίες που εξελίσσονται σε βάθος επεισοδίων και χρόνου.

Οι αμερικάνικες τηλεοπτικές κωμωδίες εξελίσσονται και έχουν περάσει σε μία νέα εποχή. Το «Modern Family», όμως, ήταν η σειρά που έκανε το πρώτο βήμα και άνοιξε το δρόμο σε όλες αυτές τις διαφορετικές ιστορίες να μπουν στο παιχνίδι και να φέρουν μία σημαντική επανάσταση στα sitcoms. Και γι αυτό η σειρά θα μείνει στην ιστορία…

«Το να νιώθεις άνετα με την οικογένειά σου είναι αυτό που σε βοηθάει να κοιμάσαι τα βράδια». 

Πηγή: neolaia.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News