LIFE & ARTS

Το απόρθητο «κάστρο» του Λούβρου

Το απόρθητο «κάστρο» του Λούβρου

Συνήθως οι φυσικές καταστροφές προηγούνται των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία των έργων τέχνης. Δεν είναι λίγες οι φορές που είδαμε έργα να καταστρέφονται από πλημμύρες ή πυρκαγιές και μετά τα μουσεία να αποφασίζουν ότι πρέπει να τα αποθηκεύσουν σε πιο ασφαλείς χώρους.

Το Μουσείου του Λούβρου ωστόσο δεν περίμενε μια (δεύτερη) πλημμύρα από τα νερά του Σηκουάνα και αξιοποίησε τον χρόνο που παραμένει κλειστό λόγω της πανδημίας για να οργανώσει τη μεταφορά 100.000 έργων από τους υπόγειο του σε ένα νέο, υπερσύγχρονο, κέντρο αποθήκευσης κοντά στην πόλη Λανς, βόρεια του Παρισιού.

Το 2016 στο Λούβρο σήμανε συναγερμός όταν η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε επικίνδυνα και πλημμύρισε το υπόγειο του μουσείο. Το προσωπικό του τότε επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο για να μεταφέρει τα έργα σε ασφαλέστερο σημείο. Από τότε ελήφθη η απόφαση για την κατασκευή ενός απόρθητου κέντρου αποθήκευσης, το οποίο, όπως σημειώνουν οι The New York Times, κόστισε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ο νέος χώρος έχει κατασκευαστεί με τεχνολογικά μέσα τα οποία προστατεύουν τα έργα από τρομοκρατικές επιθέσεις, πυρκαγιές, ανιχνεύουν από διαρροές στην οροφή και σκοτώνουν τα ζωύφια που μπορεί να ροκανίσουν πίνακες, έπιπλα και σπάνια χειρόγραφα. Το κέντρο αποθήκευσης μπορούν να το επισκεφθούν συντηρητές έργων τέχνης, φωτογράφοι, ερευνητές και το μουσείο ελπίζει ότι θα αποτελέσει ένα καταφύγιο έργων από τρίτες χώρες που μπορεί να κινδυνεύουν λόγω πολεμικών ή άλλων συρράξεων.

Η συλλογή του Λούβρου αριθμεί 620.000 έργα τέχνης και θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο. Από αυτά μόνο 35.000 παρουσιάζονται στο μουσείο του Παρισιού, ενώ άλλα τόσα βρίσκονται με δανεισμό σε άλλα μουσεία της Γαλλίας. Περίπου 25.000 ιδιαιτέρως ευαίσθητα έργα θα παραμείνουν σε ασφαλή χώρο στο υπόγειο του Μουσείου του Λούβρου, ενώ συνολικά 250.000 θα βρίσκονται στο νέο αποθηκευτικό κέντρο. Ανάμεσα τους και τμήματα της ανασκαφής από τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News