LIFE & ARTS

Το Μουσείο Ακρόπολης στις οθόνες μας

Το Μουσείο Ακρόπολης στις οθόνες μας

Ένα νέο ψηφιακό προφίλ συστήνει πλέον το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο πρόσφατα παρουσίασε τον ανανεωμένο ιστοχώρο του, υποσχόμενο να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στον χρήστη και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Είναι αλήθεια πως το www.theacropolismuseum.gr ελάχιστα έχει να ζηλέψει από ανάλογους ιστοτόπους των κορυφαίων μουσείων παγκοσμίως. Με λιτή αισθητική και εύχρηστο χαρακτήρα, το σάιτ παρουσιάζει τους εκθεσιακούς χώρους και δίνει πληροφορίες για την επίσκεψη, τις περιοδικές εκθέσεις, τις δράσεις, τις εκδηλώσεις, τις σχολικές και οικογενειακές δραστηριότητες, την έρευνα, την συντήρηση και τις νέες τεχνολογίες. 

Το πιο σημαντικό ωστόσο χαρακτηριστικό του νέου ιστοχώρου, είναι αναμφίβολα η ψηφιοποίηση του συνόλου των εκθεμάτων του Μουσείου, η οποία υλοποιήθηκε μέσα από το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης». Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όλα τα τεχνουργήματα ενός τέτοιου σημαντικού ιδρύματος, δηλαδή 2.156 έργα, είναι προσβάσιμα στην παγκόσμια κοινότητα μέσα από εκτενείς περιγραφές, διαδραστικό γλωσσάρι, βιβλιογραφία, φωτογραφίες, σχέδια και σε πολλές περιπτώσεις βίντεο. Από τα πιο ταπεινά πήλινα σκεύη καθημερινής χρήσης μέχρι τους «σταρ» του Μουσείου όπως ο «Μοσχοφόρος» και οι Καρυάτιδες, τα πάντα είναι καταγεγραμμένα με τις χρονολογίες, τις διαστάσεις και την ακριβή τους θέση στις αίθουσες.

Το Μουσείο Ακρόπολης στις οθόνες μας-1

Τα καινούρια χαρακτηριστικά όμως δεν σταματούν εδώ. Μια ειδική ιστοσελίδα, το www.acropolismuseumkids.gr δημιουργήθηκε για χάρη των μικρών φίλων του Μουσείου, ώστε τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών να γνωρίσουν αυτή την σύγχρονη κιβωτό τέχνης και Ιστορίας, με διασκεδαστικό τρόπο. Παιχνίδια, βίντεο καθώς και μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες τα παρακινούν να σκεφτούν, να ανακαλύψουν, να παίξουν και να πειραματιστούν. Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως η ολοκλήρωση του προγράμματος με προϋπολογισμό 1.330.240,63 ευρώ που που αναφέρθηκε παραπάνω, εξασφάλισε επίσης τεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος επέτρεψε την λειτουργία δύο νέων χώρων στον δεύτερο όροφο του Μουσείου. Αυτοί είναι το «Κέντρο Πολυμέσων», όπου οι επισκέπτες μπορούν να πλοηγηθούν εικονικά σε ενδιαφέρουσες ιστορίες γύρω από τα εκθέματα, ενώ η «Παιδική Γωνιά» είναι αφιερωμένη σε παιχνίδια και βίντεο, εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων.

Ο κανούριος ιστοχώρος είναι συνδεδεμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διατίθεται στα αγγλικά και τα ελληνικά, ενώ οι πληροφορίες για την πρόσβαση και την οργάνωση της επίσκεψης στο Μουσείο υπάρχουν σε τέσσερις ακόμα γλώσσες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News