Life & Arts Τρίτη 1/12/2020, 12:02
ΤΕΧΝΗ

Δημοπρασία για το Μουσείο Μπενάκη

Δημοπρασία για το Μουσείο Μπενάκη

Εργα τέχνης με υπογραφές σημαντικών καλλιτεχνών αλλά και νεότερων δημιουργών βγαίνουν από σήμερα στο σφυρί από το Μουσείο Μπενάκη με στόχο την οικονομική του ενίσχυση.

Περισσότερα από 240 έργα από 138 καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στο μουσείο ή συνεργάζονται με το πωλητήριο βγαίνουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πόρων και Ανάπτυξης του Μπενάκη και την Επιτροπή Εθελοντών του. Καλλιτέχνες, όπως οι Ακριθάκης, Αδαμάκος, Λεβίδης, Κατζουράκης, Βερναδάκη, Δημητρακοπούλου, Βαρελάς, Βελώνης, Βαρώτσος, Φυσάκης, Πίτας, διέθεσαν αφιλοκερδώς ζωγραφικά έργα, γλυπτά, φωτογραφίες και κατασκευές για την ενίσχυση του μουσείου και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

Είναι γεγονός ότι το υποχρεωτικό κλείσιμο των μουσείων λόγω της πανδημίας, συνολικά για τέσσερις μήνες μέσα στο 2020, επέφερε ένα βαρύτατο οικονομικό πλήγμα στο Μπενάκη, όπως και σε άλλους φορείς του πολιτισμού. Τα περισσότερα μουσεία δεν σταμάτησαν τη λειτουργία τους αλλά μετέφεραν τη δραστηριότητα τους στο διαδίκτυο, στερούμενα, τα έσοδα των εισιτηρίων τους. Ο προϋπολογισμός του μουσείου στηρίζεται κατά περίπου 20% σε κρατική επιχορήγηση, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες του καλύπτονται κυρίως από εισιτήρια και χορηγίες.

Πριν από λίγες μέρες η πρόεδρος του μουσείου, Ειρήνη Γερουλάνου, σε μια ανοιχτή επιστολή της προς τους φίλους και υποστηρικτές του φορέα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του οργανισμού και την ανάγκη να υλοποιηθεί η Εκστρατεία Συγκέντρωσης Πόρων 2020, όχι για την υποστήριξη κάποιας δράσης αλλά του ίδιου του μουσείου. «Αυτή τη χρονιά, η εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων δεν έχει το γνωστό δημιουργικό και ευφάνταστο χαρακτήρα ενίσχυσης των ειδικών δράσεων και προγραμμάτων του Μουσείου. Οι συνθήκες είναι κρίσιμες και σας ζητάμε να στηρίξετε τη βιωσιμότητά του», σημείωσε η κ. Γερουλάνου.

H δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα με τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ, ώστε η συμμετοχή να είναι όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη από τους φίλους και υποστηρικτές του μουσείου. Ο κατάλογος με τα έργα είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του μουσείου, www.benaki.org. Η δημοπρασία θα λήξει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News