Life & Arts Τετάρτη 17/04/2024, 13:55
LIFE & ARTS

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος από τα social media

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος από τα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναδειχθεί ως σημαντική πηγή στρες, καθώς προκαλούν στους χρήστες πολλαπλασιασμό του άγχους και κατ’ επέκταση των προβλημάτων υγείας.

Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για το άγχος, που από το 1992 έχει ορισθεί ο Απρίλιος, είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τον κρίσιμο ρόλο που έχει η διαχείριση του άγχους για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας των χρηστών των social media.

Καθημερινά οι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από υπερβολικά πολλές πληροφορίες που υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ότι χάνουν κάτι. Επιπλέον απατεώνες καραδοκούν για να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες με σκοπό το κέρδος. 

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την ευημερία των χρηστών είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση του άγχους. Είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να έχουμε μια πιο υγιή σχέση με αυτούς τους ψηφιακούς χώρους.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον αρνητικό αντίκτυπο των κοινωνικών δικτύων στην ψηφιακή ευημερία, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν διάφορες απλές συμβουλές:

Ενίσχυση του απορρήτου

Η κατάλληλη διαμόρφωση των ρυθμίσεων απορρήτου των διαδικτυακών λογαριασμών είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη διαφύλαξη των προσωπικών πληροφοριών και τη διατήρηση της ψηφιακής ασφάλειας. 

Προσαρμόζοντας ποιος μπορεί να βλέπει ένα προφίλ και τις αναρτήσεις, οι χρήστες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων με αγνώστους που μπορεί να έχουν κακές προθέσεις. Αυτό το προληπτικό μέτρο μετριάζει πιθανές απειλές όπως η παρακολούθηση, η κλοπή ταυτότητας, το doxing και οι απάτες phishing. 

Οι οδηγίες της διαδικτυακής υπηρεσίας Privacy Checker θα βοηθήσουν τους χρήστες να διαχειριστούν τις ρυθμίσεις απορρήτου στα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα.

Επιλεκτικές συνδέσεις και προσεκτική κοινοποίηση

Περιορίζοντας τις συνδέσεις σε άτομα που οι χρήστες γνωρίζουν προσωπικά, μειώνουν τις πιθανότητες να συναντήσουν απατεώνες και να λάβουν επιβλαβές ή κακόβουλο περιεχόμενο. 

Η επαφή με ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως σκηνές βίας ή σκληρότητας, μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία. Ελέγχοντας το ψηφιακό περιβάλλον μέσω της προσεκτικής αποδοχής αιτημάτων φιλίας, οι χρήστες μπορούν να οδηγηθούν σε μια πιο θετική και ασφαλή διαδικτυακή εμπειρία. 

Επιπλέον, η χρήση εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης για την ομαδοποίηση των φίλων επιτρέπει την πιο εξατομικευμένη κοινή χρήση. 

Με την κατηγοριοποίηση των φίλων, οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες με μια στενή ομάδα, αποκομίζοντας έτσι τα οφέλη της κοινωνικής ανταλλαγής με μικρότερο κίνδυνο.

Οποιοδήποτε link είναι ένας εν δυνάμει κίνδυνος

Κάθε link που συναντάτε στο διαδίκτυο πρέπει να το αντιμετωπίζετε με προσοχή, ακόμη και αν έρχεται μέσω προσωπικού μηνύματος από έναν φίλο, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός του. 

Πίσω από φαινομενικά ακίνδυνα links στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά κρύβονται συστήματα phishing, τα οποία καμουφλάρονται για να μιμηθούν νόμιμους ιστότοπους. 

Αυτά τα παραπλανητικά sites έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατούν τους χρήστες ώστε να αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης, οικονομικά στοιχεία και άλλα προσωπικά δεδομένα. 

Η ομοιότητα αυτών των ιστότοπων phishing με τους γνήσιους μπορεί εύκολα να παραπλανήσει, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας προσωπικών δεδομένων. 

Αυτή η ψηφιακή απειλή υπογραμμίζει τη σημασία της επαγρύπνησης και της υιοθέτησης ασφαλών διαδικτυακών πρακτικών, όπως η επαλήθευση της αυθεντικότητας των ιστότοπων πριν από την εισαγωγή οποιασδήποτε πληροφορίας και η χρήση μιας ολοκληρωμένης λύσης ασφαλείας.

Όχι σε αδύναμο κωδικό πρόσβασης 

Ένας αδύναμος κωδικός πρόσβασης απλοποιεί σημαντικά το εγχείρημα των ατόμων με κακόβουλες προθέσεις, διευκολύνοντάς τους να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Μόλις παραβιαστούν, οι λογαριασμοί αυτοί μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς επιβλαβείς τρόπους, όπως η εξαπάτηση όσων βρίσκονται στη λίστα επαφών σας ή η συμμετοχή σε περιπτώσεις εκβιασμού και εκφοβισμού.

Ένας ισχυρός, σύνθετος κωδικός πρόσβασης λειτουργεί ως μια κρίσιμη πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε τέτοιες απειλές, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη των προσωπικών πληροφοριών και της ψηφιακής ταυτότητας, αποτρέποντας το άγχος και τις επιπλοκές που σχετίζονται με την αντιμετώπιση παραβιασμένων λογαριασμών. 

Επιπλέον, η χρήση ενός αξιόπιστου διαχειριστή κωδικών πρόσβασης όχι μόνο ενισχύει την ηλεκτρονική σας ασφάλεια αλλά απαλλάσσει και από το άγχος απομνημόνευσης πολλαπλών σύνθετων κωδικών πρόσβασης, ωθώντας την προστασία σας από τις απειλές στον κυβερνοχώρο στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Αναφορά ύποπτης δραστηριότητας και διαδικτυακού εκφοβισμού

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια για ψηφιακή ασφάλεια και ηρεμία, με έννομο συμφέρον για την ασφάλεια και την ικανοποίηση των χρηστών τους. 

Όταν αναφέρετε επιβλαβές περιεχόμενο ή διαδικτυακό εκφοβισμό, δεν προστατεύετε μόνο τον εαυτό σας, αλλά συμβάλλετε και στην ευημερία της ευρύτερης κοινότητας.

Τέτοιες αναφορές επιτρέπουν στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα – είτε πρόκειται για την αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου, είτε για την απαγόρευση κακόβουλων λογαριασμών, είτε για την εφαρμογή νέων λειτουργιών ασφαλείας – προάγοντας έτσι έναν ασφαλέστερο διαδικτυακό χώρο.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News