Business & Finance Τετάρτη 10/04/2024, 14:18
BUSINESS & FINANCE

TikTok: Ένα «κλικ» μακριά από το Instagram;

TikTok: Ένα «κλικ» μακριά από το Instagram;

Το αντίπαλο δέος του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Instagram θέλει να «χτυπήσει» το TikTok, σχεδιάζοντας να συμπεριλάβει στη δημοφιλή πλατφόρμα χώρο για δημοσιεύσεις φωτογραφιών και κείμενο.

Πρόκειται για τη νέα δυνατότητα στους χρήστες του Tik Tok, το TikTok Notes. Μάλιστα ορισμένοι χρήστες της πλατφόρμας έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις που λένε ότι οι δημοσιεύσεις φωτογραφιών τους θα μοιράζονται στη νέα αυτή εφαρμογή εκτός αν επιλέξουν το αντίθετο.

Το «παιχνίδι της μίμησης» εξάλλου είναι γνωστό μεταξύ των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης. Το Instagram λάνσαρε το Reels, ένα εργαλείο για βίντεο που μοιάζει με το Tik Tok.

Ακόμα μία αντιγραφή του Instagram την οποία εμπνεύστηκε από το Snapchat, ήταν εκείνη των Stories. Πρόκειται αναμφίβολα για πετυχημένη αντιγραφή, ωστόσο η ιστορία έχει δείξει ότι καμιά φορά οι αντιγραφές καταλήγουν και σε αποτυχία, όπως είχε συμβεί παλαιότερα στο Twitter.

Αλλά και η επιλογή του Instagram να βάζει τα Reels πιο κεντρικά στην εφαρμογή έχει απογοητεύσει στο παρελθόν ορισμένους χρήστες. Η Κιμ Καρντάσιαν και η Κάιλι Τζένερ ήταν μεταξύ εκείνων που μοιράστηκαν ένα ψήφισμα που κατήγγειλε τις αλλαγές στην πλατφόρμα που φαινόταν να προωθούν τα Reels έναντι άλλων χαρακτηριστικών της εφαρμογής το 2022.  Το Instagram έκανε στροφή 180 μοιρών μετά τις αντιδράσεις.

Το ‘χουμε ξαναδεί

Προς το παρόν το TikTok δεν έχει οριστικοποιήσει το σχεδιασμό της εφαρμογής Notes, ούτε έχει επιβεβαιώσει ημερομηνία κυκλοφορίας της. Οι ειδοποιήσεις ωστόσο που έλαβαν κάποιοι χρήστες υποδηλώνουν ότι η εφαρμογή θα τους επιτρέπει να ανεβάζουν ή να μοιράζονται αναρτήσεις φωτογραφιών με ήχους και φίλτρα.

Σύμβουλοι κοινωνικής δικτύωσης θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα αρέσει περισσότερο σε εκείνους που παρακολουθούν διάφορους λογαριασμούς παρά να δημοσιεύουν. Παράλληλα θεωρούν ότι, ακόμα μία εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών δεν είναι κάτι που λείπει από την αγορά και δεν θα υπάρχει ζήτηση.

Δύσκολοι καιροί 

Επιπλέον η εταιρεία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να απαγορεύει τη χρήση του Tik Tok εάν ο Κινέζος ιδιοκτήτης του το πουλήσει μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση του νόμου.

Το λανσάρισμα των σημειώσεων ως ξεχωριστή εφαρμογή θα ήταν μια απόκλιση στη στρατηγική της TikTok, η οποία προηγουμένως ενσωμάτωσε νέα χαρακτηριστικά απευθείας στην κύρια εφαρμογή.

Ο καλύτερος τρόπος για το TikTok είναι να αντιγράψει αυτό που έκανε η Meta με τον αντίπαλό της στο Twitter, το Threads, όπου στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην υπάρχουσα βάση χρηστών του Instagram.

Το κλειδί της επιτυχίας θα είναι η δημιουργία μιας αρκετά ελκυστικής εμπειρίας που θα τους κάνει να παραμείνουν στο TikTok Notes πέρα από την αρχική περιέργεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το bbc

Διαβάστε επίσης: 

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν ζει χωρίς το ίντερνετ – Τι κάνουμε online

EE: Εξονυχιστικός έλεγχος σε TikTok, για ανήλικους, διαφημίσεις, δεδομένα και επιβλαβές περιεχόμενο

Τι θα γίνει αν απαγορευτεί το TikTok; 200 εκατ. χρήστες που το έχασαν δίνουν την απάντηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News