Life & Arts Παρασκευή 22/01/2021, 12:34
LIFE & ARTS

Η νέα αντρική συλλογή Prada είναι μια κινητή ευχή 

Η νέα αντρική συλλογή Prada είναι μια κινητή ευχή 

Είναι κλισέ, αλλά τα κλισέ υπάρχουν για κάποιο λόγο. Όσες φορές κι αν έχω πάει στη Ρώμη, πάντα θα περάσω και από τη Fontana di Trevi για να κάνω μια ευχή. Για να ευχηθείς στη Fontana di Trevi, χρειάζονται δύο κέρματα – ένα για να πιάσει η ευχή σου και ένα για να ξαναπάς κάποια στιγμή στη Ρώμη. Ίσως τελικά, τώρα που το σκέφτομαι, γι’αυτό επιστρέφω πάντα εκεί, στην αιώνια πόλη. 

Πριν λίγες μέρες παρακολούθησα online το digital show για την αντρική συλλογή Prada FW ‘21, την πρώτη αντρική συλλογή – αποτέλεσμα της νέας, μόνιμης και πρωτοποριακής συνεργασίας της Miuccia Prada με τον σχεδιαστή Raf Simons για την καλλιτεχνική διεύθυνση του ιταλικού οίκου. Μετά το τέλος του show που έγινε σε μία άλλη ιταλική πόλη, το Μιλάνο, οι δυο τους δέχτηκαν ερωτήσεις μέσω live video από φοιτητές, όπου, μεταξύ άλλων, διευκρίνισαν ότι στόχος του design για τη συγκεκριμένη συλλογή ήταν η επίκληση στις αισθήσεις και το συναίσθημά μας, επομένως, δεν ακολούθησαν τη συνηθισμένη τακτική αφήγησης μιας ιστορίας. Αντιθέτως, μας άφησαν να πλάσουμε εμείς τις δικές μας.

Το σκηνικό του show σχεδίασαν ο διάσημος αρχιτέκτονας Rem Koolhaas και το AMO, το think tank για πειραματικό σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου του OMA, δημιουργώντας έναν απροσδιόριστο χώρο με διαδοχικά δωμάτια σε διαφορετικά σχήματα και χρώματα. Ένας λαβύρινθος αισθήσεων από επιφάνειες με διάφορες υφές που προκαλούν να τις αγγίξεις – ο τοίχος από γούνα ξέρεις ότι θα είναι ζεστός και απαλός, ανακουφιστικός για έναν κρύο χειμώνα, σε αντίθεση με τους τοίχους από μάρμαρο, ρητίνη και σοβά που ακουμπάς ολόκληρος πάνω τους το καλοκαίρι για να δροσιστείς. «Είναι πρόσκληση και δέλεαρ, μπορεί να είναι εξωτερικός και εσωτερικός χώρος, κάτι σκληρό και απαλό, ζεστό και κρύο: και τα δύο ή τίποτα από τα δύο ταυτόχρονα, το σκηνικό επιτρέπει την απόλυτη ελευθερία στην ερμηνεία και την έκφραση», λέει ο οίκος Prada σχετικά. 

Τη μουσική επένδυση του show ανέλαβε ο μουσικός παραγωγός και dj Richie Hawtin και είναι ο βασικός λόγος που κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του show ξαφνιάστηκα, όταν ένα στιγμιαίο πλάνο συνέλαβε ένα από τα μοντέλα να έχει σταματήσει τη διαδρομή από το ένα δωμάτιο στο άλλο και να χορεύει σπασμωδικά. «Συνέβη την ώρα που γυρίζαμε το βίντεο, ένα μοντέλο μόνο του σε ένα δωμάτιο του σκηνικού ξέσπασε σε αυθόρμητο χορό. Μου άρεσε αυτή η αίσθηση, επομένως τους αφήσαμε να εκφραστούν ελεύθερα, κάνοντάς τον χορό τους μέρος του show» είπε αργότερα στη συζήτηση με τους φοιτητές ο Raf Simons. 

Άνθρωποι απομονωμένοι, μόνοι τους σε ένα δωμάτιο με τις αισθήσεις και τα συσσωρευμένα συναισθήματά τους διοχετεύουν την ενέργειά τους σε ό,τι θα τους ανακουφίσει. Αυτή ήταν η ιστορία που έφτιαξα εγώ βλέποντας το show για τη συλλογή Prada FW21. Ήταν η νέα μουσική που δεν έχω καταφέρει να χορέψω έξω ανάμεσα σε κόσμο. Οι εμπειρίες που δεν έχω μοιραστεί. Τα κέρματα που έχω συγκεντρώσει και περιμένουν να μεταμορφωθούν σε ευχές στα μελλοντικά ταξίδια. Τα δερμάτινα, χρωματιστά αντρικά γάντια Prada με τη θήκη που εξέχει σαν μικρό, γλυπτό πορτοφόλι μου φάνηκαν ως η πιο στυλάτη λύση για να βρίσκονται εύκαιρα τα κέρματα για εκείνη την πρώτη ευχή, στο πρώτο ταξίδι. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News