Life & Arts Παρασκευή 22/01/2021, 08:19
LIFE & ARTS

Τα αντίθετα (και στη μουσική) έλκονται

Τα αντίθετα (και στη μουσική) έλκονται

Σαν φιγούρες δύσκολα θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο. Η μία έχει φέρει το δικό της μοναδικό στιλ στην ποπ μουσική -και κουλτούρα γενικότερα-, αφήνοντας στην άκρη την συμβατικά σέξι εικόνα για προωθήσει την αυτοεκτίμηση και την απεξάρτηση της γυναικείας υπόστασης από τα στερεότυπα.

Η άλλη πάλι, με το λυγερό κορμί και τον χορό της, είναι ίσως η προσωποποίηση του αισθησιασμού στο μουσικό στερέωμα του 2021. Παρόλα αυτά η Μπίλι Αϊλις και η Ροζαλία στέκονται δίπλα δίπλα και συνεργάζονται σε ένα ολοκαίνουριο κομμάτι με τίτλο «Los Vas a Olvidar», το οποίο συνοδεύει την επιτυχημένη σειρά «Euphoria» του ΗΒΟ.

Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο φυσικά είναι ότι αποτελούν δύο από τις πιο ανερχόμενες σταρ της μουσικής βιομηχανίας. Για την 19χρονη Αϊλις, το κορίτσι-θαύμα με τα πέντε βραβεία Grammy δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά· μονάχα ότι το κοινωνικό της αποτύπωμα είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με το καλλιτεχνικό, το οποίο παρεπιπτόντως έχει φέρει ήδη μια μικρή επανάσταση στον χώρο της mainstream μουσικής.

Και η Ισπανίδα Ροζαλία ωστόσο δεν πάει πίσω. Με μια σειρά από συνεργασίες με μεγάλα ονόματα κυρίως του λάτιν και του αμερικανικού χιπ-χοπ, έχει καταφέρει να βάλει με ευρηματικό τρόπο τους ήχους του φλαμένκο σε κομμάτια με ιλιγγιώδη ζήτηση. Ενδεικτικά το ντουέτο της «Con Altura» με τον J Balvin έχει ξεπεράσει τις 1.7 δισεκατομμύρια προβολές στο Youtube και δεν είναι το μόνο.

Όσο για το νέο κομμάτι, βασικά πρόκειται για ερωτική μπαλάντα, με αρκετά… σκοτεινό αποτύπωμα και σχεδόν α- καπέλα ερμηνεία. Η ατμόσφαιρα του τραγουδιού είναι δηλαδή πολύ πιο κοντά στις μέχρι τώρα δημιουργίες της Αϊλις, την ώρα όμως που η γλώσσα του (ισπανικά) στο μεγαλύτερο μέρος είναι αυτή της Ροζαλία. Οι δυο τους τραγουδούν πότε ξεχωριστά και πότε οι φωνές τους ενώνονται πάντα με την σχετική παραμόρφωση στην χροιά που είναι χαρακτηριστική του σύγχρονου R’n’B ρεύματος. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News