Life & Arts Τρίτη 4/07/2023, 12:26
LIFE & ARTS

Νέα ήττα του Facebook στη μάχη με την ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα

Ο έλεγχος της ΕΕ για προσωπικά δεδομένα και μονοπωλιακές πρακτικές - Η δικαστική μάχη της Meta με τη Γερμανία

Νέα ήττα του Facebook στη μάχη με την ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα

H Meta Platforms Inc., μητρική της Facebook, έχασε τη μάχη στον ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανατροπή μιας γερμανικής αντιμονοπωλιακής απόφασης που επέβαλε την αναθεώρηση του επιχειρηματικού μοντέλου της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καρτέλ της Γερμανίας δεν υπερέβη τις εξουσίες της όταν επέβαλε στην εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης την απόφαση-ορόσημο του 2019. Είχε προηγηθεί μια πρωτοποριακή αντιμονοπωλιακή έρευνα που εξέταζε ταυτόχρονα τις φερόμενες παραβιάσεις του Facebook κατά των αυστηρών κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.

Ο έλεγχος της ΕΕ για προσωπικά δεδομένα και μονοπωλιακές πρακτικές

Η υπόθεση αυτή θεωρείται ως ένα τεστ για το πού μπορούν να φτάσουν οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες της Silicon Valley δεν χειρίζονται λανθασμένα τα τεράστια σύνολα δεδομένων που συλλέγονται από τους χρήστες για να εδραιώσουν τη δύναμή τους στην αγορά. 

Όταν οι ελεγκτές του ανταγωνισμού εξετάζουν δυνητικές πιθανές παραβιάσεις δεσπόζουσας θέσης στην αγορά από εταιρείες όπως η Meta, μπορούν επίσης να υποδείξουν παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων, αποφάνθηκε το δικαστήριο της ΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι αντιμονοπωλιακές υπηρεσίες πρέπει να συνεργάζονται με άλλες αρχές, πρόσθεσε το δικαστήριο.

Η Meta βρίσκεται αντιμέτωπη με τον έλεγχο της ΕΕ σε πολλαπλά μέτωπα, καθώς υπόκειται σε εθνικές έρευνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και σε έρευνες για την προστασία των δεδομένων. Τον Μάιο, της επεβλήθη πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,2 δισ. ευρώ (1,3 δισ. δολάρια) από την ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικότητας και έλαβε προθεσμία για να σταματήσει να παρέχει δεδομένα χρηστών στις ΗΠΑ, αφού οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι απέτυχε να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η δικαστική μάχη της Meta με τη Γερμανία

Σε ότι αφορά την υπόθεση που εκδικάστηκε την Τρίτη, η Meta κατηγόρησε πέρυσι τη γερμανική αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή ότι συγχέει παράνομα την προστασία των δεδομένων και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για να επιτύχει μια άνευ προηγουμένου αναθεώρηση του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας.

Γερμανικό δικαστήριο ζήτησε την άποψη του δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με το πεδίο εφαρμογής των κανόνων της Ένωσης στην υπόθεση, η οποία αποτελεί μια νέα απόπειρα από τις ρυθμιστικές αρχές να χρησιμοποιήσουν μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Η εταιρεία δήλωσε ότι αξιολογεί την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ και επιφυλάσσεται για να τοποθετηθεί.

Σημειωτέον ότι ο GDPR της ΕΕ, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το 2018, δίνει στους ελεγκτές πρωτοφανείς εξουσίες επιβολής προστίμων και κατέστησε επίσης τις αρμόδιες αρχές τον κύριο επόπτη των προσωπικών δεδομένων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Κίνα φέρνει τον εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη – Σε κίνδυνο η πράσινη μετάβαση

Καναδάς: Η Google αφαιρεί συνδέσμους ειδήσεων εξαιτίας νόμου που ζητά να πληρώνονται οι εκδότες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News