Green Economy Σάββατο 19/03/2022, 21:22
GREEN ECONOMY

Ιταλία: Εξετάζει την επιβολή φόρου 10% στις ενεργειακές εταιρείες

Ιταλία: Εξετάζει την επιβολή φόρου 10% στις ενεργειακές εταιρείες

Την επιβολή φόρου ύψους 10% επί των κερδών σε κάποιες ενεργειακές εταιρείες εξετάζει η Ιταλία, με σκοπό να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο μέτρο για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την άνοδο των τιμών, το ύψος του οποίου θα ανέλθει στα 4,4  δισ. ευρώ

Η εισφορά θα υπολογιστεί με βάση την αύξηση των κερδών που κατέγραψαν οι εταιρείες το διάστημα μεταξύ Οκτώβριος 2021 και Μάρτιος 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με το προσχέδιο του διατάγματος που τέθηκε υπόψιν του Bloomberg, το μέτρο αυτό θα αφορά τις εταιρείες τα κέρδη των οποίων θα είναι αυξημένα κατά περισσότερο από 5 εκατ. ευρώ.   

Τα έσοδα από τον φόρο θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή χωρίς περαιτέρω διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

«Το μεγαλύτερο μέρος των νέων μέτρων δεν θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τις εταιρείες ενέργειας», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου.

Η Ιταλία εισάγει περί του 40% της συνολικής της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία και όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταβάλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε νέα άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Ρώμη έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 16 δισ. ευρώ για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της ανόδου στις τιμές της ενέργειας τον περασμένο χρόνο. 

«Φορολογούμε ένα μέρος των έκτακτων κερδών των εταιρειών από το υψηλότερο κόστος ς και αναδιανέμουμε αυτά τα κεφάλαια σε εταιρείες και οικογένειες που δυσκολεύονται», συμπλήρωσε ο Μάριο Ντράγκι.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τετραμερής του Νότου: Ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Ιταλία: Θα αυξήσει το δανεισμό της για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ιταλία: Νέα μέτρα στήριξης 5,5 δισ.ευρώ για την ακριβή ενέργεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News