Business & Finance Κυριακή 13/03/2022, 14:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Θα αυξήσει το δανεισμό της για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ιταλία: Θα αυξήσει το δανεισμό της για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει το δανεισμό της για φέτος προκειμένου να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Στέφανο Πατουανέλι. 

«Θεωρώ ότι οι έξτρα δαπάνες σήμερα είναι περισσότερο δικαιολογημένες και επιπλέον πιστεύω ότι είναι αναγκαίες», ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα άμεσα.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι έχει δαπανήσει περί τα 16 δισ.ευρώ για να ελαφρύνει τους καταναλωτές από το υψηλο ενεργητικό κόστος που είχε αρχίσει πριν ακόμη από την εισβολή στην Ουκρανία. Κατάφερε να το κάνει αυτό χωρίς να διογκώσει το έλλειμμα, όμως καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και μαζί και οι συνέπειες στην ενέργεια, η ιταλική κυβέρνηση θα χρειαστεί να προβεί σε περαιτέρω μέτρα. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειες στην Ρωσία, η οποία προμηθεύει το 40% των αναγκών της περιοχής, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να αξιολογήσουν τον πλήρη αντίκτυπο που θα έχει ο πόλεμος στις οικονομίες τους. 

Ενώ η ιταλική οικονομία ανέκαμψε από την κρίση της πανδημίας πέρυσι με ρυθμό ανάπτυξης 6,6%, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Istat. Oι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν ήδη διευρύνει το τεράστιο χρέος της Ιταλίας που κυμαινόταν στο 150% του ΑΕΠ στα τέλη του 2021. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Νέα μέτρα στήριξης την επόμενη εβδομάδα

«Καίει» ο πληθωρισμός: Αναζητούνται λύσεις από την Αθήνα έως την Φρανκφούρτη και τις Βερσαλλίες

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News