Green Economy Παρασκευή 18/02/2022, 14:58
GREEN ECONOMY

E.E.: Σχέδια για δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου από τις χώρες-μέλη

E.E.: Σχέδια για δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου από τις χώρες-μέλη

Τη δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον ερχομό κάθε χειμώνα, εξετάζει να απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τα κράτη-μέλη, προκειμένου να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε περιόδους όπου κυοφορούνται προβλήματα, όπως επί του παρόντος με τη γεωπολιτική ένταση στην Ανατολική Ευρώπη. 

Μια ένταση που διατηρεί την τιμή του φυσικού αερίου πλησίον του ιστορικού υψηλού επιπέδου στο οποίου βρέθηκε πέρυσι, καθώς η ζήτηση μετά την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας υπερπήδησε την προσφορά. 

Και με τη Ρωσία την κύρια προμηθεύτρια φυσικού αερίου της Ευρώπης να εμπλέκεται στην ένταση με την Ουκρανία, οι φόβοι είναι διάχυτοι για μια επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης. Να σημειωθεί ότι περί του 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη εισάγεται, με το 40% εξ αυτών να προέρχεται από τη Ρωσία. 

Με τις διαμορφούμενες συνθήκες κάθε άλλο παρά αισιόδοξες, η Ε.Ε. αναλαμβάνει δράση και στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2 Μαρτίου θα καταθέσει πρόταση η οποία θα έχει στόχο να καταστήσει τον ενεργειακό κλάδο της Ευρώπης πιο ανθεκτικό σε περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη προμηθειών ή οι τιμές επιδίδονται σε υψηλές πτήσεις. 

Σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης, το οποίο τέθηκε υπόψη του Reuters, η Κομισιόν προτείνει να υπάρχει μια νομική απαίτηση από τα κράτη-μέλη, να διασφαλίζουν έναν μίνιμουμ όγκο προμηθειών έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. 

Σε ένα σημείο που στέκεται η Επιτροπή, είναι ότι οι εταιρείες δεν θα έχουν την πρόθεση να δημιουργήσουν αποθέματα φυσικού αερίου, από τη στιγμή που η τιμή του αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η πρόταση, η οποία μπορεί και να αλλάξει πριν δημοσιευτεί, προτρέπει επίσης τις χώρες να ορίσουν ελάχιστα επίπεδα για τις εταιρείες που διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για να το κάνουν.

Οι εταιρείες τείνουν να αναπληρώνουν τα αποθέματα φυσικού αερίου εκτός της χειμερινής περιόδου -δεδομένου ότι οι τιμές και η ζήτηση χονδρικής του φυσικού αερίου συνήθως πέφτουν κατά τη θερινή περίοδο.

Αυτό δεν συνέβη πέρυσι, και η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκεται επί του παρόντος στο 32% της πληρότητας σε σχέση με σχεδόν 40% πριν από ένα χρόνο.

Οι κυβερνήσεις στις περισσότερες από τις 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη εφαρμόσει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τους λογαριασμούς ενέργειας που έχουν φθάσει στα ύψη, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών και επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Το έγγραφο της Επιτροπής αναφέρει ότι η μόνιμη λύση που θα περιόριζε την έκθεση των χωρών στο κόστος των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, είναι η επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας –με την ανακαίνιση κτιρίων ή τη χρήση πιο ενεργειακά αποδοτικών βιομηχανικών διαδικασιών– όπως σχεδιάζεται στο πλαίσιο των στόχων της Ε.Ε.για την κλιματική αλλαγή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News