Green Economy Τρίτη 25/01/2022, 07:50
GREEN ECONOMY

Διακοπές ρεύματος στην Αττική λόγω υπερφόρτωσης μετασχηματιστών

Διακοπές ρεύματος στην Αττική λόγω υπερφόρτωσης μετασχηματιστών

Στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης περιορίστηκαν χθες οι βλάβες στο ηλεκτρικό σύστημα, οι οποίες άφησαν τους κατοίκους πολλών περιοχών της χώρας για πάνω από τέσσερις ώρες χωρίς ρεύμα εν μέσω πολικού ψύχους. Οι περισσότερες βλάβες στην Αττική προκλήθηκαν από μετασχηματιστές που άρχισαν να σκάνε από την υπερφόρτωση, καθώς αυξήθηκε σημαντικά η κατανάλωση για θέρμανση, με αποτέλεσμα γραμμές μέσης τάσης να βγαίνουν εκτός λειτουργίας και η ηλεκτροδότηση να κόβεται σε ολόκληρες περιοχές.

Ετσι, από νωρίς το απόγευμα χθες βρέθηκαν χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές των βορείων προαστίων και στην Ανατολική Αττική και παρέμειναν για πάνω από τέσσερις ώρες, καθώς λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ. Διακοπές ρεύματος μικρότερης διάρκειας σημειώθηκαν χθες και στα νότια προάστια, σε Ηλιούπολη και Γλυφάδα, και αργά το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας.

Προβλήματα στην Εύβοια

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, στην Εύβοια, όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό και τα συνεργεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης, οι βλάβες στο δίκτυο δεν είχαν αποκατασταθεί μέχρι και αργά το απόγευμα, όπως και στην περιοχή της Θήβας περί τη λίμνη Υλίκη και στη νότια πλευρά του Πηλίου. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και στα Χανιά, ενώ στο Αρκαλοχώρι, στον οικισμό των σεισμοπλήκτων, ο ΔΕΔΔΗΕ μετέφερε ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 300 kVA.

Σε επιφυλακή ο ΔΕΔΔΗΕ

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται από χθες το σύνολο του τακτικού και εργολαβικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ. Για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων στα νησιά, προληπτικά έχουν μεταφερθεί προσωπικό, μηχανικός εξοπλισμός και υλικά στις Σποράδες και στη Σκύρο, καθώς και στο νησιωτικό συγκρότημα της Ανδρου, της Τήνου και της Κέας, σε περίπτωση που επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου. Η κατάσταση του δικτύου αξιολογήθηκε χθες σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο Κέντρο Ελέγχου Αττικής του ΔΕΔΔΗΕ.

Στα 8.700 MW η ζήτηση

Καθησυχαστικές είναι οι αρμόδιες αρχές σε σχέση με την επάρκεια ρεύματος. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΡΑΕ, διαθέσιμες ήταν χθες και παραμένουν όλες οι μονάδες φυσικού αερίου και οι λιγνιτικές πλην της μονάδας 5 του Αγ. Δημητρίου, η οποία αναμένεται να ενταχθεί περί το τέλος της εβδομάδας. Σε υψηλά επίπεδα είναι και τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών, όπως και τα αποθέματα φυσικού αερίου στον σταθμό της Ρεβυθούσας. Η ζήτηση έφτασε χθες τα 8.700 MW και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σήμερα, παράγοντας που έχει εξωθήσει προς τα πάνω και τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά. Για σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 280,81 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με χθες.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News