Green Economy Παρασκευή 14/01/2022, 07:05
GREEN ECONOMY

Κακοκαιρία Διομήδης: «Αντέχει» το ηλεκτρικό σύστημα παρά τα υψηλά φορτία

Κακοκαιρία Διομήδης: «Αντέχει» το ηλεκτρικό σύστημα παρά τα υψηλά φορτία

Δεν προκαλεί ανησυχία η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας από την κακοκαιρία Διομήδης, καθώς παρά τα υψηλά φορτία των 8.600 μεγαβάτ, εκτιμάται ότι υπάρχουν οι εφεδρείες για να καλύψουν ανάγκες ακόμα και 9.500 μεγαβάτ. 

Και αυτό, γιατί βοηθά τόσο ο άνεμος όσο και τα υψηλά υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. 

Συνεπώς, το σύστημα αναμένεται να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου, εκτός βέβαια και εάν επιδράσουν ταυτόχρονα δυσμενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα να σημειωθεί βλάβη σε πάνω από δύο μονάδες βάσης και την ίδια στιγμή να περιοριστεί η παραγωγή των αιολικών από έναν παγετό, ειδικά εάν κάτι τέτοιο γίνει με φόντο υψηλές εξαγωγές. 

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ώστε να τα θέσουν σε εφαρμογή εάν χρειαστεί. Ανάμεσα στα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν εάν η κακοκαιρία έχει τέτοια διάρκεια που ασκήσει πιέσεις στο σύστημα, είναι σε πρώτη φάση μία έκκληση προς τους καταναλωτές -βιομηχανικούς και οικιακούς- για εθελοντική μείωση της κατανάλωσης. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι ο βιομηχανικός τομέας είχε ανταποκριθεί και στην κακοκαιρία Μήδεια στο αίτημα για εθελοντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. 

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, λειτουργούν όλες οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη, πλην της μονάδας 5 του Αγ. Δημητρίου, στην οποία πραγματοποιούνται εργασίες αναβάθμισης. Γίνονται, ωστόσο, προσπάθειες να τεθεί η μονάδα σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα, ώστε το σύστημα να είναι ασφαλέστερο. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News