Green Economy Παρασκευή 14/01/2022, 15:14
GREEN ECONOMY

Η πράσινη οικονομία αντιμέτωπη με σπάνια περίπτωση αθέτησης πληρωμής 

Η πράσινη οικονομία αντιμέτωπη με σπάνια περίπτωση αθέτησης πληρωμής 

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της αθέτησης πληρωμής οικονομικής υποχρέωσης βρίσκεται η αγορά της πράσινης ενέργειας, ενδεχόμενο που είναι από σπάνιο έως ανύπαρκτο για έναν κλάδο που βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη και μάλιστα για ποσό ύψους 1 εκατ. δολαρίων. 

Όπως αναφέρει με δημοσίευμά του το Bloomberg, η Energy Storage από την Αυστραλία η οποία έχει δεσμευθεί να κάνει την εισχώρησή της στην αγορά της καθαρής ενέργειας στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, δυσκολεύεται να καταβάλει τόκους ύψους 1 εκατ. δολαριών οι οποίοι αφορούν δύο πράσινα ομόλογα που έχει εκδόσει. Το χρονικό περιθώριο για την εταιρεία είναι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς τότε συμπληρώνονται 14 ημέρες που είναι και το διάστημα που έχει περιθώριο η Energy Storage να καταβάλει τους τόκους την πληρωμή των οποίων κανονικά έπρεπε να την είχε κάνει στις 6 Ιανουαρίου. 

Τα δύο ομόλογα σε δολάριο και βρετανική λίρα εκδόθηκαν το 2020 και πουλήθηκαν από τη Sustainable Capital, με την Energy Storage να αντλεί 55 εκατ. δολάρια. Η Sustainable Capital είναι μέλος του ομίλου Bedford Row, ενός ομίλου που εκδίδει χρεόγραφα για μικρές εταιρείες που στερούνται άμεσης πρόσβασης στις κεφαλαιακές αγορές. 

Σε περίπτωση που η εταιρεία αθετήσει τις υποχρεώσεις της, τότε τα δύο ομόλογα θα προστεθούν στα άλλα πέντε πράσινα ομόλογα που έχουν αθετηθεί, από μια δεξαμενή περισσότερων από 5.300 πράσινων ομολόγων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Βάσει των ίδιων στοιχείων, πέρυσι δημοπρατήθηκαν πράσινα ομόλογα σε όλο τον κόσμο με συνολική αξία 540 δισ. δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2020. 

Για τη Bedford Row, τα εν λόγω ομόλογα είναι τα τελευταία που παρουσιάζουν προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια αναγκάσθηκε προχωρήσει σε διακανονισμούς σε σχεδόν 140 ομόλογα τα οποία είτε εμφάνιζαν καθυστερήσεις, είτε χαρακτηρίσθηκαν ως αφερέγγυα. 

«Οι συμφωνίες δεν λειτουργούν πάντα όπως είναι προγραμματισμένο» ανέφερε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Bedford Row, Σκοτ Λέβι, μέσω τηλεφώνου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News