Green Economy Σάββατο 12/12/2020, 14:55
GREEN ECONOMY

Οι «πράσινοι» γίγαντες της ενέργειας

Οι «πράσινοι» γίγαντες της ενέργειας

Πριν από μία δεκαετία οι Iberdrola, Enel, Next Era, ήταν περιφερειακές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας μικρής αναγνώρισης. Τώρα έχουν εξελιχθεί σε ταχύτατα αναπτυσσόμενους γίγαντες, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η WSJ, τονίζοντας ότι ανταγωνίζονται πια μεγάλες πετρελαϊκές όπως η Exxon Mobil και η BP. 

Τι είναι αυτό που τις οδήγησε στην επιτυχία; Επένδυσαν από νωρίς στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Η έγκαιρη μετάβασή τους προς την καθαρή ενέργειας τους έδωσε την δυνατότητα να καταστούν μεγάλοι παίχτες της αγοράς. Μάλιστα καθώς η πανδημία έχει δώσει ώθηση στη στροφή προς την πράσινη οικονομία, κάθε μία από τις εταιρείες έχει δει την τιμή της να επιδίδεται σε ράλι τους τεελυταίους μήνες. 

Πέρα από την Ευρώπη που κάνει δυναμικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, εκτιμάται ότι και οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν την μετάβαση αυτή επί διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι Enel και Iberdrola δεν σταματούν βέβαια στα όσα έχουν κατακτήσει έως τώρα. Επεκτείνουν δυναμικά το χαρτοφυλάκιό τους σχεδιάζοντας αθροιστικά επενδύσεις ύψους 170 δισ. δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News