Green Economy Πέμπτη 10/12/2020, 15:38
GREEN ECONOMY

Amazon:Συμφωνία για αγορά 250 MW αιολικής ενέργειας από την Orsted

Amazon:Συμφωνία για αγορά 250 MW αιολικής ενέργειας από την Orsted

Ένα βήμα για να καταστήσει το ενεργειακό της αποτύπωμα πιο φιλικό στο περιβάλλον έκανε η Amazon, καθώς ήρθε σε συμφωνία διάρκειας 10 ετών, για την αγορά αιολικής ενέργειας (PPA) από τη δανέζικη Orsted, όπως έκαναν γνωστό με κοινή τους δήλωση οι δύο εταιρείες. 

Βάσει της συμφωνίας, ο διαδικτυακός κολοσσός λιανικού εμπορίου θα αγοράσει 250 megawatt (MW) ενέργειας από το υπεράκτιο πεδίο αιολικής ενέργειας της Orsted Borkum Riffgrund 3 στη Βόρεια Θάλασσα, με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 900 MW.

Η Amazon προσδοκά οι ενεργειακές της ανάγκες να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. 

Στην προσπάθεια αυτή η αμερικανική εταιρεία, κινείται προς τεχνολογίες με μηδενικούς ρύπους και το ενεργειακό αποτύπωμα είναι μία από τις δραστηριότητες που επιβαρύνουν σε μέγιστο βαθμό την ατμόσφαιρα. 

Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει το δανέζικο ενεργειακό όμιλο να ολοκληρώσει το αιολικό πεδίο στη Βόρεια Θάλασσα, που θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Orsted το πεδίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2025, ενώ εκκρεμεί μία ακόμη τελική επενδυτική απόφαση για να προχωρήσει η ολοκλήρωσή του. 

Στο διάστημα των προηγούμενων 12 μηνών η ενεργειακή εταιρεία έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών PPAs με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 1.301 MW, από το σύνολο των μονάδων αιολικής ενέργειας που διαθέτει ανά τον κόσμο. 

Οι PPAs έχουν εξελιχθεί σε ζωτικής σημασίας συμφωνίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς τους εξασφαλίζουν έσοδα την ώρα που οι κυβερνήσεις ολοκληρώνουν ή έχουν ολοκληρώσει τα σχέδια επιδοτήσεων, στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Σε μια τυπική τέτοιου είδους συμφωνία, ο ιδιοκτήτης μιας μονάδας παραγωγής πουλάει σε κάποιον ενδιάμεσο ή απευθείας στον καταναλωτή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News