Green Economy Δευτέρα 20/09/2021, 14:52
GREEN ECONOMY

Πόλεις: Κατάλληλες για παιδιά; Τότε κατάλληλες για όλους

Πόλεις: Κατάλληλες για παιδιά; Τότε κατάλληλες για όλους

Οι τρόποι δόμησης των πόλεων αλλάζουν σταδιακά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα όλο και περισσότερες τοπικές κυβερνήσεις κάνουν προσπάθειες για μείωση των αυτοκινήτων εντός των αστικών δικύων. Οι πέντε πόλεις με τους περισσότεροιυς πεζόδρομους στον κόσμο και συνεπώς βρίσκονται πιο κοντά στην πλήρη κατάργηση των αυτοκινήτων είναι το Λονδίνο, η Μπογκοτά, το Παρίσι, η Μόσχα και – περισσότερο από όλες – το Χογκ Κονγκ.

Οι πόλεις που περπατιούνται είναι κατά κανόνα και πιο οικονομικές. Πέραν του ότι το να περπατά κανείς έχει μηδενικό κόστος, κανένας δεν εκτίθεται σε κίνδυνο, όπως συμβαίνει με την οδήγηση. Επίσης, μειώνει τους αέριους ρύπους και είναι συνεπώς πιο υγιές για την ανθρωπότητα και για τον πλανήτη. Σύμφωνα μάλιστα με το World Economic Forum, η αύξηση του χρόνου που περνάμε περπατώντας μπορεί να οδηγήσει σε πιο δεμένες κοινωνίες, ενώ μειώνει και την εγκληματικότητα.

Προκειμένου διαπιστώσουν εάν πράγματι μία περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια, ορισμένοι ερευνητές παρακολούθησαν τα μοτίβα των παιδιών που περπατούν με τους κηδεμόνες τους, διότι τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες κινητικές δυσκολίες σε σχέση με το μέσον όρο των ανθρώπων. Συνεπώς, εάν τα μικρά παιδιά μπορούν να κυκλοφορήσουν άνετα με τους κηδεμόνες τους, τότε κατά πάσα πιθανότητα, η εκάστοτε περιοχή κρίνεται κατάλληλη για περπάτημα για όλους. Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι τα μικρά παιδιά χρειάζονται σωματική άσκηση και καθαρό αέρα. Επομένως, οι πόλεις που είναι κατάλληλες για παιδιά, είναι καλές και για τους ενήλικες.

Πηγή: World Economic Forum Ακολουθήστε το Money Review στο Google News